nieuws

Omzet Belgisch CFE stijgt tot 1,8 miljard

bouwbreed

Omzet Belgisch CFE stijgt tot 1,8 miljard

De Belgische aannemer CFE heeft in de eerste helft van het jaar zijn omzet met 12,4 procent zien stijgen tot 1,8 miljard euro. De gebouwentak noteert een plus van 26,5 procent.

Hoewel de divisie gebouwen een sprong voorwaarts maakte van 337,7 naar 427,3 miljoen euro is de onderneming van Ackermans & Van Haaren (die 60,4 procent van de aandelen bezitten) allerminst gerust op de naaste toekomst. De orderportefeuille woningbouw slonk met 18,5 procent tot 163 miljoen euro. Ook in de sectoren Gebouwen Europa (-8,7 procent) en Gebouwen Internationaal (-45,1 procent) staan de signalen op krimp. Al met al nam de waarde van het orderpakket gebouwen, vergeleken met de jaarwisseling, met 18,6 procent af tot 877 miljoen euro. De krimp is ten dele een terugval na de uitzonderlijk grote groei in 2013. Ook wordt een grotere selectiviteit aan de dag gelegd bij het accepteren van nieuwe opdrachten.

De baggerpoot van CFE slaagde ten opzichte van een jaar eerder zijn omzet met 9,5 procent te verhogen tot 1,2 miljard euro. De Belgen zijn sinds de overname van het 50-procents aandeel van de Franse bouwer Vinci volledig eigenaar van baggeraar Deme. Door de aankoop kwam in de eerste helft van het jaar 68 procent van de geldstroom uit baggerwerken.

Volop werk

Bij Deme vorderen volgens CFE de werken in Quatar en Australië bevredigend. West-Afrika gonst zelfs van de activiteiten. GeoSeas heeft op de Noordzee de fundering van vele tientallen funderingen voor windturbines geplaatst, binnen projecten zoals Westermost Rough, Borkum Riffgrund en Baltic II. Ook Tideway, een dochter gespecialiseerd in de plaatsing van onderzeese kabels en steenbestortingen in zee, zit volop in het werk. De activiteiten concentreren zich in Venezuela en Australië.

Bij het baggerbedrijf komt 39 procent van de projecten uit de Europese Unie. Het Verre Oosten en Oceanië zijn samen goed voor 30 procent. Afrika en het Midden-Oosten leveren ieder zo’n 11 procent van de baggerwerken.

Reageer op dit artikel