nieuws

‘Met Superlight2030 kun je geen lelijk huis bouwen’

bouwbreed

‘Met Superlight2030 kun je geen lelijk huis bouwen’

Seriematige woningbouw is nog altijd een kwestie van aan elkaar plakken van constructie-, gevel- en inbouwmaterialen. Nergens voor nodig, zeggen de bedenkers van Superlight2030. Hun modulaire, geprefabriceerde bouwsysteem kan zelfs zonder skelet.

De funderingspaal van de eerste Superlight-woning is niet meer dan een groot uitgevallen schroef van 1,20 meter. Die is bij wijze van spreken met een flinke steeksleutel in de grond te draaien. “Meer dan dit heb je niet nodig”, vertelt Wouter van Riet Paap, medebedenker van Superlight2030. “Ons huis is zo’n veertig keer lichter uitvoerbaar dan een standaardwoning.” Het is bovendien zo supersimpel dat het in twee weken is te bouwen. Het geheim is het gebruik van lichte aluminium panelen en eps. Een vondst waarop Architectuurbureau Sluijmer en Van Leeuwen vijf jaar geleden bij toeval stuitte. Bij het ontwerpen van een zeer royale daklijst – 1,80 meter breed – in een verder standaard woningproject, ontdekten de architecten dat de draagkracht van het gekozen systeem van aluminium en piepschuim onverwacht groot was. Kruiwagens met dakpannen gingen er gemakkelijk overheen. Aluminium en eps zijn bovendien goed recyclebaar en gaan buitengewoon lang mee. Conclusie: met dit systeem moest meer mogelijk zijn.

Bij tests bleek het goed mogelijk om zelfdragende modulaire elementen van 150×280 centimeter te maken. Die hebben bovendien een groot isolerend vermogen dankzij 30 centimeter eps tussen de aluminium beplating. De panelen hebben een Rc-waarde van 7,0. Aangezien een skelet ontbreekt, kan het modulaire bouwsysteem uitermate simpel worden gedemonteerd voor hergebruik of worden uitgebreid. Krijgen de bewoners kinderen of moet er een werkkamer bij komen, dan kunnen ze elementen aankoppelen. Installaties zijn eenvoudig weg te werken in een verhoogde vloer. Het systeem is ook tot drie hoog te stapelen.

Voorwaarde is alleen een gedegen koppelsysteem dat waterdichtheid kan garanderen. Dat bleek lastiger dan gedacht. Een eerste groot proefstuk met bruislijm werd een mislukking. Maar samen met een stoet aan bedrijven rolde uiteindelijk een heel nieuw bevestigingssysteem uit de bus. Daarbij worden de panelen aan de buitenzijde gekoppeld met een profiel van geëxtrudeerd aluminium.

Daarmee bleken niet alle hindernissen overwonnen. Aanvragen van een bouwvergunning voor een proefwoning in Leidsche Rijn had enige voeten in aarde. Overheden juichen innovaties aan de ene kant toe: Superlight kreeg subsidies van het Stimuleringsfonds voor Architectuur en de provincie Utrecht. Aan de andere kant moeten die innovaties wel worden uitgevoerd volgens het Bouwbesluit. Lastig als je de bestaande bouwpraktijk wilt doorbreken. Consequentie voor Superlight is dat er een houten frame in de panelen komt – eps mag geen constructieve functie hebben. En de gelijmde verbindingen moeten ook worden geschroefd.

Het doet niets af aan de flexibiliteit van het bouwsysteem. Dat gaat ook op voor de buitenzijde: gevelpanelen zijn in een handomdraai verwisselbaar. In plaats van een stemmig grijs aluminium beplating is ook een geveldeel met foto-opdruk of zonnepanelen mogelijk. Van Riet Paap: “Hopelijk komt er straks een levendige handel op Marktplaats in onze panelen.”

De marktpotentie van de Superlight-woning is vooral groot in de groeiende zelfbouwmarkt, verwacht hij. Zelfbouwers kunnen straks op de Superlight-website zelf hun woning ontwerpen met een soort Sims-programma en de kosten calculeren. Hij rekent op verkoop van honderden woningen in de komende paar jaar.

Gaat het dan om heel voordelige woningen? Niet echt. Uitgangspunt is 350 euro per kuub, hoewel die prijs fors kan dalen bij seriematige productie. Maar een Superlight-woning is sowieso exclusiever dan boerderettes, notariswoningen of andere standaardoplossingen waar particulier opdrachtgeverschap meestal in uitmondt. Mooi is hij zeker, stelt Van Riet Paap. “Onze stelling is: je kunt er geen lelijk huis mee maken. Mij lukte het tenminste niet. En echt: ik heb alles geprobeerd.”

Tips

1. Innoveer in tijden van crisis, dan sta je klaar met een oplossing op maat als de markt aantrekt

2. Laat je niet uit het veld slaan door tegenslagen; door heroverwegen van bedachte oplossingen kom je tot een beter eindresultaat

3.Haal er partners bij, liefst ook uit andere industrieën. Dat werkt inspirerend en leidt tot vernieuwing

4. Tip voor architecten: neem zelf initiatief voor innovatieve projecten, de tijd is voorbij dat op- drachtgevers vanzelf komen

Mening kvk

In de bouw zijn ontzettend veel innovatieve concepten ontwikkeld. Maar veelal ontbreekt de klantbehoefte en het zicht op markt. Bij Superlight2030 staat de consument aan het roer. Die kan zelf woonideeën vanachter de laptop vertalen in een ontwerp. Voor architectenbureau Sluijmer en Van Leeuwen verandert daarmee hun traditionele business maar ze hebben zichzelf heruitgevonden als meedenker en adviseur.

Reageer op dit artikel