nieuws

Interesse in woningen stijgt ondanks lager consumentenvertrouwen

bouwbreed

Interesse in woningen stijgt ondanks lager consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen is in augustus licht gedaald. De belangstelling om een woning te kopen steeg licht.

Gevechten in Oekraïne, aanhoudend geweld in het Nabije Oosten, een slagveld in Irak: volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek daalt de stemming onder burgers door de gespannen internationale politieke situatie.

Dat de pessimisten momenteel met 6 procent in de meerderheid zijn, zegt wellicht meer over de Nederlanders dan over de stand van de economie. Afgelopen twintig jaar – een periode gedomineerd door ongekende welvaart – was de groep pessimisten gemiddeld 8 procent groter dan de optimisten. De score van -6 van het CBS is, gezien de recente geschiedenis, dan ook zo slecht nog niet.

Werkloosheid

In augustus groeide de groep die binnen twee jaar wellicht of zeker een woning wil kopen van 5 naar 6 procent. Gelijktijdig nam het aantal Nederlanders dat beslist zijn woning gaat opknappen af van 22 tot 19 procent. De vrees voor werkloosheid neemt verder af. Rekende vorig jaar de helft van de bevolking nog op een toenemend banenverlies, nu rekent nog slechts 16 procent op het de komende twaalf maanden stijgen van de werkloosheid. Voor een kwart van de bevolking is duidelijk dat weer meer banen op komst zijn. De consumenten zijn al zes maanden op rij optimistisch over de economische situatie in het algemeen. 

Reageer op dit artikel