nieuws

Hogeschool en TNO geven zonnepanelen kleur

bouwbreed Premium

Samen met Zuyd Hogeschool heeft TNO een coating ontwikkeld die zonnepanelen kleur geeft terwijl dit nauwelijks ten koste gaat van het rendement. Zo is het gemakkelijker om de panelen te integreren in hun omgeving. De zonnecellen zijn zelf niet gekleurd en ook het glas is transparant. Het beschermglas krijgt echter een nanocoating van laagjes silica […]

Samen met Zuyd Hogeschool heeft TNO een coating ontwikkeld die zonnepanelen kleur geeft terwijl dit nauwelijks ten koste gaat van het rendement. Zo is het gemakkelijker om de panelen te integreren in hun omgeving. De zonnecellen zijn zelf niet gekleurd en ook het glas is transparant. Het beschermglas krijgt echter een nanocoating van laagjes silica en titanium van een bepaalde dikte, die in een specifieke volgorde op elkaar worden gestapeld tot een zogenoemde stack. De coating reflecteert sommige lichtkleuren en laat andere door. Daardoor ontstaat de schijn van een kleur, terwijl de coating feitelijk zelf geen kleur heeft. Een veldtest op 6,4 vierkante meter dak in de Wijk van Morgen in Heerlen moet uitwijzen hoe de panelen in de praktijk renderen.

Reageer op dit artikel