nieuws

Hoe duurzaam is Jouke Post?

bouwbreed Premium

Hoe duurzaam is Jouke Post?

Hij zette een heuse cradle-to-cradle woning voor zichzelf neer langs de Rotte. Het concept wordt inmiddels opgeschaald tot een wijkje, maar zelf is architect en oud-hoogleraar Jouke Post al weer een stap verder. “Biobased is eigenlijk nog net wat beter.” Voor een particulier verzorgt hij een volledige biobased aanbouw bij een bestaande woning. Onder andere met regenpijpen van pvc op bio-basis. “Heel spannend en absoluut de weg waar we naartoe moeten, dat alle bouwmaterialen na gebruik terugkunnen in de natuur.”

Ondertussen woont hij met veel plezier in het huis aan de Rotte dat anderhalf jaar geleden werd opgeleverd. “Je moet een keer een streep zetten en ik ben blij dat het af is.” Na oplevering werkte nog niet meteen alles vlekkeloos. Zo bleek de omvormer van de zonnepanelen verkeerd geprogrammeerd, waardoor de panelen bijna geen stroom leverden. Dat is rechtgezet en inmiddels gebruikt het huis ongeveer evenveel energie als het opwekt met de pv-panelen, bodemwarmtewisselaar en zonneboilers.

In de discussie met adviseurs was vooraf vooral twijfel over de hoeveelheid glas die Post wilde toepassen. Ook driedubbelglas heeft immers een aanzienlijk lagere Rc-waarde dan een muur met een flink pakket isolatie. “Maar met glas komen ook zonlicht en warmte binnen. Dat is ook energie, die je slim kunt benutten. “

Het belangrijkste is volgens Post om te voorkomen dat warmtestuwing ontstaat. Dat de warmte zich ergens ophoopt in de woning en niet weg kan. “Maar dat hebben we opgelost door royale dwarsventilatie te installeren. We kunnen allerlei luiken en kleppen tegenover elkaar open zetten. Gecombineerd met een goede regeling werkt dat heel goed. Ook als we niet thuis zijn blijft het behaaglijk en wordt het nooit te warm. Ook de grondbuis helpt daarbij. Een buis die door de grond loopt, koelt alle ventilatielucht die wordt aangezogen. Supersimpel maar effectief. En ’s winters verwarmt hij de ventilatielucht juist voor.”

Voor dagen dat het weer omslaat en het plotseling heel koud wordt, is een allesbrander in de woonkamer geïnstalleerd. Want dan reageert het lagetemperatuur verwarmingssysteem te traag. De geavanceerde Duitse allesbrander heeft dubbele wanden, actief inblazen van lucht en andere features. “Daar stoken we het heel snel behaaglijk mee. Helaas heb ik geen tuin meer met bomen waar ik er zo af en toe een van kan kappen. Maar het verbrandt gelukkig heel schoon en compleet. Er blijft nauwelijks as over en de rook uit de schoorsteen voldoet aan scherpe Duitse fijnstofnormen.”

Reageer op dit artikel