nieuws

Hoe duurzaam is Chris Heerius?

bouwbreed Premium

Hoe duurzaam is Chris Heerius?

Dertig zonnepanelen liet hij recent op zijn huis leggen, directeur Chris Heerius van Jaga Nederland. Die dekken net niet de elektriciteitsbehoefte van zijn huishouden, doordat een naburig bos een deel van het jaar schaduw op zijn panelen werpt. Bovendien komt er binnenkort een Tesla voor de deur te staan. De volledig elektrische auto verbruikt veel stroom en daar kunnen de eigen zonnecellen zeker niet tegenop produceren. “Maar het is stukken beter natuurlijk dan op fossiele brandstoffen blijven rijden.”

Het jarenzeventighuis aan de rand van Den Bosch heeft hij zo goed mogelijk laten isoleren. De spouw is een paar jaar geleden volgeblazen met eps-korrels en ook onder het dak is een stevig pakket isolatie aangebracht. De vloer isoleren lukte helaas niet. De nieuwere uitbouw met de slaapkamer van Heerius en zijn vrouw is uiteraard wel compleet geïsoleerd. Toch wil het op een zonnige dag onder het platte dak nog wel eens warm worden. Dan moet voor het slapen gaan de boostknop op de radiator even worden ingedrukt. In een paar minuten is de top weggekoeld en ligt de temperatuur een graad of drie lager.

Die radiator is er uiteraard één van Jaga. Heerius heeft ze door het hele huis laten plaatsen. “Ze zijn compact, gebruiken weinig water en staan heel efficiënt energie af,” vat hij nog maar even de filosofie van het bedrijf samen. “Veel systemen koelen met dezelfde efficiëntie. En ons oxygen-systeem ventileert ook nog eens door via een opening in de gevel verse lucht aan te zuigen.”

“Duurzaamheid is letterlijk van levensbelang”, vindt Heerius. “Ik geef er ook presentaties over op basisscholen. Technisch kan er veel meer dan mensen beseffen; tegelijkertijd moet er ook nog heel veel ontwikkeld worden. Maar er is geen weg terug. Het is ‘innovate or die’. Ik ben me heel goed bewust van het feit dat mijn eigen gedrag ook niet altijd even consequent is. Ik vlieg nogal eens naar Canada en de Verenigde Staten, waar we ook onze systemen aan de man brengen. En dan breng je wel energievriendelijke systemen op de markt, maar met die vluchten stoot je onnoemelijk veel CO2 uit. Die uitstoot koop ik vervolgens weer af en wordt omgezet in duurzame projecten, maar het levert soms wel moeilijke afwegingen op. Het is niet gemakkelijk om echt duurzaam te leven.”

Reageer op dit artikel