nieuws

Heavy lifter in Rotterdam

bouwbreed

Heavy lifter in Rotterdam

De Dockwise Vanguard, het grootste half-afzinkbare zwareladingvaartuig ter wereld, trok dit weekend veel bekijks in Rotterdam. Daar lag de lifter tijdelijk aan de Wilhelminapier en konden genodigden een kijkje nemen op het schip.

Met een laadvermogen van 117.000 ton is de Dockwise Vanguard het grootste half-afzinkbare zwareladingvaartuig ter wereld. Om die reden lag het schip enige tijd geleden nog stand by in de buurt van het Italiaanse Isola del Giglio, waar in januari 2012 cruiseship Costa Concordia door een opportunistische vaarroute op de rotsen liep en slagzij maakte. De bedoeling was de Costa Concordia voor sloop naar bijvoorbeeld Turkije te vervoeren, een uitgelezen klus voor de Dockwise Vanguard. De Italiaanse regering besloot echter om de sloop in eigen land te laten uitvoeren en het wrak daarvoor naar Genua te laten slepen.

Toen de Dockwise Vanguard niet meer nodig was in Italië, kon Dockwise-eigenaar Boskalis het schip voor enkele weken naar Nederland laten komen. Enerzijds om het gereed te maken voor een volgend transport, anderzijds om pers, relaties en het eigen personeel een rondleiding aan boord te geven. Inmiddels is de Dockwise Vanguard alweer afgereisd naar de Tweede Maasvlakte. Daar worden de laatste voorbereidingen getroffen om het schip een nieuwe wereldreis te laten maken naar Zuid-Amerika.

Reageer op dit artikel