nieuws

Gemeente Emmen krijgt windmolens in de maag gesplitst

bouwbreed Premium

Gemeente Emmen krijgt windmolens in de maag gesplitst

De provincie Drenthe verplicht de gemeente Emmen om 95,5 MW aan windenergie op haar grondgebied te accepteren. Daarmee slaat de provincie gemeentelijke protesten in de wind.

Emmen was eerder akkoord gegaan met de plaatsing van 60 MW aan vermogen. Na de gemeenteraadsverkiezingen veranderde de koers van de gemeente. De lokale partij Emmen Wakker werd de grootste, een partij die in de verkiezingen fel gekant was tegen de komst van de windturbines. De nieuwe wethouder René van der Weide trok de toezegging onlangs in. Hij verklaarde dat Emmen een windturbinevrije gemeente wilde blijven.

De provincie laat het er niet bij zitten en wijst nu met een provinciaal inpassingsplan de gemeente anderhalf keer zoveel toe met het Regieplan Windenergie Drenthe. In totaal krijgt Emmen  95,5 MW te verstouwen, ongeveer 32 windturbines.

De provincie wijst op een aanwijzing van het Rijk. Minister Kamp heeft laten weten dat 150 MW al gerealiseerd moet worden in de nabij gelegen gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn. Als de provincie niet snel duidelijk maakt waar ze de overige 135 MW wil plaatsen, dreigt de minister de huidige aanwijzing met 35 MW te vergroten. De provincie wil niet dat andere gemeenten opdraaien voor de weigering van gemeente Emmen. 

Reageer op dit artikel