nieuws

Egyptisch OCI overweegt splitsing bouwactiviteiten

bouwbreed

Egyptisch OCI overweegt splitsing bouwactiviteiten

Orascom Construction Industries (OCI) is van plan om zijn bouwdivisie te verzelfstandigen. Het Egyptische concern, voor 50 procent eigenaar van het Belgische Besix, overweegt om zijn bouwactiviteiten een aparte beursnotering te geven.

Dat maakte het bouw- en kunstmestbedrijf, dat vorig jaar debuteerde op de beurs in Amsterdam, bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De directie van de onderneming verwacht dat zowel de kunstmest- als de bouwactiviteiten los van elkaar flink kunnen groeien. OCI stelt in een toelichting dat de bouwdivisie zowel in Nederland als in het Midden-Oosten een beursnotering krijgt.

Of Besix ook onderdeel uitmaakt van de splitsing is nog even afwachten. “We blijven de strategische opties voor Besix evalueren”, meldt het concern in een schriftelijke toelichting op de halfjaarcijfers. April dit jaar maakten de Egyptenaren bekend dat zij hun belang in de Belgische bouwer willen verkopen. OCI, dat eigendom is van de familie Sawiris, hielp het management van Besix in 2004 om het bedrijf in handen te krijgen via een zogenaamde management buy-out.

Omzetstijging

OCI behaalde in de eerste helft van dit jaar een omzet van 2,3 miljard dollar (1,7 miljard euro), een stijging van 3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat bij de bouwdivisie daalde met 12 procent tot 41,1 miljoen dollar, onder meer omdat projecten in Afghanistan geschrapt werden. Wel nam de waarde van de orderportefeuille toe tot 5,0 miljard dollar. Het orderboek van Besix (circa 1,8 miljard euro) wordt niet in deze cijfers meegenomen.

De marges voor de bouwactiviteiten zullen later dit jaar verbeteren, belooft het concern. Dan komen nieuwe projecten “volledig op stoom” en worden oudere projecten met een lagere winstgevendheid afgerond.

Reageer op dit artikel