nieuws

Eenvoudig binnenwandsysteem voor transformaties

bouwbreed Premium

Eenvoudig binnenwandsysteem voor transformaties

JANpaneel Nederland heeft in samenwerking met Fermacell een binnenwandsysteem voor de transformatiemarkt ontwikkeld dat een korte montagetijd koppelt aan een goede geluid- en brandwerendheid.

Het JANpaneel is een samenvoeging van traditionele, in de bouw bewezen producten. Daardoor kun je in het werk gemakkelijk leidingen, contactdozen of kozijnen inbouwen: je slaat één of twee panelen over, en die bouw je later traditioneel dicht.

Het paneel bestaat uit twee gipsvezelplaten die op C-profielen worden geschroefd en geïsoleerd met glaswol. De C-profielen zijn zo gemonteerd dat het geheel een messing-groefverbinding maakt. De 500 centimeter brede platen worden op hoogte geleverd (maximaal 320 centimeter). Met een eenvoudige mdf onder- en bovenregel, zijn zo 30 minuten brandwerende wanden te creëren met een geluidwerendheid van 51 decibel.

Om de geluidwerendheid op te schroeven naar 56 decibel, wordt er een 12,5 dikke gipsvezelplaat op de wand geniet. Om tot 59 decibel te komen, aan elke kant één. De brandwerendheid kan worden verhoogd tot 60 minuten door steen- in plaats van glaswol te gebruiken als isolatiemateriaal. Dan moeten de panelen wel worden geschroefd. Voor 30 minuten brandwerend kunnen ze worden gelijmd.

 

De platen zelf zijn ook geschroefd. Nu gebeurt dit nog handmatig, er wordt gewerkt aan een machine die het werk voor 60 procent automatisch kan uitvoeren. “Je moet de materialen dan nog handmatig in de mal leggen”, zegt directeur Jonathan Hopman van het bedrijf, “maar de machine schroeft automatisch, keert het paneel om, en schroeft de andere kant. Vervolgens leggen we het dan weer met de hand op de bok.”

De platen worden aangeleverd op stalen bokken, die een verreiker met heftrucklepels kan oppakken en in zijn geheel binnen zet. Je hoeft de panelen dus maar één keer op te pakken. De panelen laten zich eenvoudig monteren met twee man, de lichtste plaat weegt 29 kilo.

Hopman is nu twee jaar met het product bezig. Sinds dit jaar heeft het zijn huidige vorm bereikt en zijn alle tests uitgevoerd. “Wij hebben het product nu een aantal keer toegepast in projecten en we hebben een paar kleine orders geleverd aan externe klanten, dus wat ons betreft is het product marktrijp.”

Hopman claimt dat het product minimaal 50 procent arbeid scheelt op de bouwplaats en dat met een dunnere wand een hogere geluidreductie en brandwerendheid wordt bereikt dan met andere lichte binnenwandsystemen. Ook is een JAN-wand stootvast en heeft deze een hoge schroefvastheid.

Reageer op dit artikel