nieuws

Dijkstra Draisma werkt vaker elders

bouwbreed

Dijkstra Draisma werkt vaker elders

Bouwgroep Dijkstra Draisma zoekt het werk vaker buiten de eigen provincie. “Minder dan de helft van onze orderportefeuille komt uit Friesland”, zegt directeur Biense Dijkstra. In het noorden is nog altijd weinig werk, merkt het bouwconcern.

“Vooral voor grotere projecten moeten we naar Noord-Holland, Groningen, Flevoland, Overijssel of Drenthe”, zegt directeur Dijkstra. De grote projecten die er zijn worden voor zeer scherpe prijzen aangenomen. “De grote jongens komen hier om het werk op te kopen.” Namen van de bedrijven die hij bedoelt, houdt hij echter liever voor zich. Dijkstra Draisma greep onlangs naast de vernieuwbouw van ijsstadion Thialf, dat na een rechtszaak naar Ballast Nedam ging. “Gelukkig haalden we de nieuwe IJshal Leeuwarden binnen.”

Scherp sturen

Zelf schrijft de bouwer ook scherp in, geeft Dijkstra toe. “Maar omdat we al jaren scherp sturen op het reduceren van faalkosten en goed samenwerken met ketenpartners houden we het meestal wel droog.” Het geheim? “We behandelen onze partners zoals we zelf behandeld zouden willen worden. Dan zijn ze eerder bereid een stapje extra voor ons te doen.” Betalen doet het bedrijf nog altijd binnen dertig dagen. Preferred suppliers krijgen binnen acht dagen hun geld.

Het concern met vestigingen in Bolsward en Dokkum boekte vorig jaar een netto-omzet van 93,9 miljoen euro, 0,3 procent meer dan een jaar eerder. Onder de streep resteert een winst van 3,2 miljoen euro. Dijkstra: “Het is geen Walhalla hoor, we moeten er hard voor werken.” De directeur is voorzichtig optimistisch over de komende maanden. Zo rekent hij voor boekjaar 2014 op een iets hogere omzet, circa 100 miljoen euro. “We hebben de komende vijftien maanden in ieder geval nog werk.”

Het orderboek is voor meer dan de helft gevuld met utiliteitsbouwprojecten. De bouwer merkt dat de woningbouwgerelateerde activiteiten, goed voor ongeveer een derde van de omzet, de laatste maanden aantrekken. Reden voor de bouwer om daar de komende tijd sterk op in te zetten. “We werken, in navolging van de Energiesprong-bedrijven aan een eigen renovatieconcept.” Details daarover houdt Dijkstra nog even voor zich. “In november, als we ons 110-jarig bestaan vieren, komen we daarmee naar buiten.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels