nieuws

Daling van aantal faillissementen

bouwbreed

Daling van aantal faillissementen

Het aantal faillissementen blijft een dalende tendens vertonen. Het driemaandelijks gemiddelde zakte in van mei op juni van 577 naar 546.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek telt in de bouw in mei tachtig gedwongen bedrijfsbeëindigingen, eenmansfirma’s niet meegeteld. Het niveau van de faillissementen ligt aanmerkelijk lager dan in dezelfde maand een jaar eerder, toen 136 ondernemingen onderuit gingen. De klappen kwamen in mei vooral terecht bij de algemene aannemers (21) en afwerkingsbedrijven (16). In de sector projectontwikkeling gingen veertien ondernemingen onderuit.

Ook de architecten- en ingenieursbureaus kennen minder uitvallers. In mei 2013 spraken de rechtbanken 26 faillissementen uit, een maand later zelfs 38. In mei dit jaar bleef de schade beperkt tot zestien bureaus die de deuren moesten sluiten.

Het aantal faillissementen hangt nauw samen met de hoeveelheid zittingsdagen van de rechtbank. Een scherper beeld dan de maandcijfers geeft daardoor het driemaandelijks gemiddelde. Het aantal faillissementen (exclusief eenmansbedrijven) schommelde 2010 en 2011 rond de vijfhonderd per maand. Daarna voltrok zich een stijging tot een piek van 750 per maand medio 2013. Sindsdien nemen de aantallen weer af.   

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels