nieuws

Architecten houden opgaande lijn vast

bouwbreed Premium

Architecten houden opgaande lijn vast

Nederlandse architectenbureaus houden de opgaande lijn vast die in de tweede helft van vorig jaar zichtbaar werd. Dit komt naar voren uit de European Architectural Barometer van marktonderzoekbureau Arch-Vision.

Het tweede kwartaal van dit jaar was het derde kwartaal op rij waarin de ontwikkelingen van de orderportefeuille en omzet positief waren. Voor de komende 2,5 jaar is de verwachting dat het Verenigd Koninkrijk en Polen de meeste verbetering zullen laten zien, gevolgd door Duitsland, Nederland en België.

Italiaanse, Spaanse en Franse architecten blijven daarentegen, in de formulering van de marktonderzoekers, “hangen in een negatief sentiment”. Voor hen is de verwachting dat de markt dit jaar en volgend jaar verder achteruit gaat. Spanje kan rekenen op een herstel in 2016. Het land verlaat daarmee als eerste de groep van achterblijvers. Voor Italië en Frankrijk valt te rekenen op nog een jaar extra (2016 dus) van neergang.

Arch-Vision baseert zich op een periodieke peiling onder 1600 architecten en acht Europese landen. De conjunctuur in de architectenbranche geldt als een redelijk betrouwbare indicator voor wat aansluitend op de ontwikkelingen daarin is te verwachten aan bouwactiviteiten, zo weet Arch-Vision.

Reageer op dit artikel