nieuws

Zzp’ers in het nauw bij verplichte verzekering

bouwbreed

Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers is in strijd met de wet, stelt Zelfstandigen Bouw. Reden voor minister Asscher (sociale zaken en werkgelegenheid) te vragen de cao voor schilders niet algemeen verbindend te verklaren. In de nieuwe schilders-cao die dit najaar van kracht moet worden, is een bepaling opgenomen dat schilderbedrijven alleen zzp-schilders mogen inhuren als […]

Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers is in strijd met de wet, stelt Zelfstandigen Bouw. Reden voor minister Asscher (sociale zaken en werkgelegenheid) te vragen de cao voor schilders niet algemeen verbindend te verklaren.

In de nieuwe schilders-cao die dit najaar van kracht moet worden, is een bepaling opgenomen dat schilderbedrijven alleen zzp-schilders mogen inhuren als deze een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben. Indirect worden de zelfstandigen op die manier gedwongen zo’n verzekering af te sluiten en dat is in strijd met de wet, schrijft voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw aan de minister.

Het argument van Zelfstandigen Bouw dat zelfstandigen werkelijk het recht hebben zelf beslissen of ze verzekerd willen zijn of niet, gaat volgens sectorbestuurder Peter Roos van FNV bouw niet op. Volgens hem is de bepaling alleen van toepassing op zelfstandigen die zich laten inlenen door een werkgever.

Reageer op dit artikel