nieuws

Woning van Zwitsers houtsysteem

bouwbreed

Bouw- en Aannemingsbedrijf Schoote (BAS) uit Breskens voert een woning uit met Steko-houten bouwelementen. Het systeem komt oorspronkelijk uit Zwitserland en wordt sinds anderhalf jaar geïmporteerd door BouwCenter Logus.

Droom opdrachtgever gaat in vervulling

< Vervolg van pagina 1

“ Dit is onze eerste volledige woning van Steko-blokken in Nederland”, bevestigt Leon de Kok, directeur van Logus Bouw- en Afbouwmaterialen. De elementen bestaan uit tweemaal twee horizontale latten, aan de buitenzijden bekleed met plaatmateriaal, en aan de binnenzijde gelijmd op verticale balkjes met aan de boven- en onderzijde ronde gaten voor houten deuvels. De hoogte is 320 of 240 millimeter, de lengte varieert van 640 tot 160 millimeter. “De blokken zijn in Estland geproduceerd en komen op pallets aan. De constructie wordt in Zwitserland getekend. De elementen worden gestapeld en kunnen ook weer uit elkaar. Het is belangrijk om in een vroeg stadium te overleggen met de installateur. De elektraleidingen worden door de blokken geschoven.”

“De 74-jarige opdrachtgever ziet met deze woning een droom in vervulling gaan”, aldus De Kok. “Hij wilde een duurzame, houten woning realiseren.” De Steko-blokken worden volgeblazen met vlokken cellulose van Warmteplan. Aan de buitengevels wordt een laag steenwol toegevoegd, mede vanwege de akoestische eigenschappen, zodat een Rc-waarde van 5 m2K/W wordt bereikt. De buitengevels en het dak worden bekleed met delen lariks. De binnenwanden en de binnenzijden van de gevels blijven deels in het zicht, en deels afgewerkt met leemstuc. Het ontwerp en de constructie van de woning zijn uitgewerkt door de Architectenalliantie uit Goes. De Kok verwacht veel van het systeem. Na enkele kleine werken en de woning in Retranchement is een zorgcomplex in Antwerpen in voorbereiding.

Reageer op dit artikel