nieuws

Verticale kas springt in het oog en fungeert als groene long

bouwbreed

Een verticale kas van 25 meter hoog wordt het meest in het oog springende element van de nieuwste uitbreiding van de RAI, het Amtrium. Het hoogste punt is inmiddels bereikt.

Met vier sterren belooft het Amtrium he t eerste congresgebouw in Europa te worden met een Breeam-NL Excellent-certificaat. Het is überhaupt de eerste keer dat in Nederland een congrescentrum langs de duurzame meetlat is gelegd. De hoge prestatie is onder andere te danken aan een verticale kas langs een van de gevels. Die speelt een grote rol in de klimatisering van het gebouw en fungeert als een soort groene long die voor verse lucht zorgt tot diep in de haarvaten van het gebouw. In de kas worden gewassen geteeld die in het restaurant Roast, worden verwerkt tot gerechten. Roast neemt zijn intrek in de laagbouw van het complex.

Behalve de kas, die een bufferende werking heeft, dragen een warmte-koude -opslag, warmteterugwinning en een flink isolatiepakket bij aan de goede energieprestatie van het Amtrium. De wonderlijke naam van het nieuwe congresgebouw is een samentrekking van Amsterdam en atrium. De uitbreiding bevat namelijk een groot atrium. Volgens de RAI sluit het goed aan bij de namen van de andere congrescentra in het complex als Elicium en Forum.

Prefab

De hoofddraagconstructie van het Amtrium is opgetrokken uit beton. Boven op de prefabkolommen zijn bubbledeckvloeren gelegd die zijn afgestort met een druklaag. Er komen vier verschillende geveltypen tegenaan: een opvallende gevel met glazen vinnen aan de buitenkant die tegelijkertijd dienst doen als zonwering. Een gevel wordt uitgevoerd in hout, er is een betrekkelijk traditionele vliesgevel en dus die kasgevel. Nu de betonconstructie staat, gaat BAM Utiliteitsbouw aan de slag met de bouw van de kas. Die is volgens hoofduitvoerder Henk de Krijger betrekkelijk traditioneel van opbouw.

Schil

De kas wordt 25 meter hoog en 30 meter breed en krijgt een diepte die verloopt van 7,5 naar 1,5 meter. De staalconstructie krijgt vijf verdiepingen en wordt bekleed met enkel glas. De thermische schil van het congresgebouw ligt aan de binnenkant van de kas, die wordt uitgevoerd in tripleglas en metal-studwanden met isolatie van minerale wol. BAM Utiliteitsbouw en installateur Kropman leveren eind van dit jaar op. Volgend jaar mei vindt het eerste congres plaats in het Amtrium. Het Amtrium is ontworpen door Benthem Crouwel Architekten dat al meer uitbreidingen van het RAI beurs- en congrescentrum tekende.

Reageer op dit artikel