nieuws

Verliezen van banken op Vestia beperkt

bouwbreed Premium

De elf banken die gevaarlijke derivaten aan Vestia verkochten, hebben bij het opruimen van deze producten veel minder financiële pijn geleden dan het ministerie van Binnenlandse Zaken en toezichthouder Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) voor ogen hadden.

Dat bleek gisteren bij het verhoor van Liesbeth Spies (minister Binnenlandse Zaken in periode 2011-2012) door de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties. Het doel van Spies en de toezichthouder was dat Vestia, de sector en de banken ieder een derde van de “pijn” op zich zouden nemen.

Uit onderzoek van de enquêtecommissie zou blijken dat de banken “aanzienlijk minder” hebben betaald dan een derde deel. Hoe groot het verlies is dat ze op de derivaten leden, werd gisteren niet gezegd. Wel kreeg het ministerie aan de onderhandelingstafel “de indruk” dat de banken een “paar honderd miljoen euro” hebben ingeleverd.

De totale schade bij het opruimen van de Vestia-derivaten in juni 2012 kwam uit op 1,3 miljard euro voor Vestia en 700 miljoen euro voor de sector. De commissie houdt de schade exclusief rentekosten inmiddels op 2,6 miljard euro.

Tot medio mei 2012 was een faillissement van Vestia volgens Spies ook een optie maar “misschien niet realistisch” was. De gemeente Den Haag was fel tegen een bankroetscenario, omdat ze als achtervang voor hoge kosten vreesde. Ook de minister van Financiën, Jan Kees de Jager, was tegen.

Vlak voor de eerste onderhandelingen met de banken, in mei 2012, werd besloten een hypotheek te leggen op de woningen van Vestia en alle andere corporaties. De banken waren “not amused”, herinnerde Spies zich. “Dat was ook de bedoeling.” ABN Amro-topman Gerrit Zalm belde Spies kort daarop op en dreigde de andere corporaties met kredietbeperkingen. “Spierballentaal”, zei Spies gisteren.

Problemen

Spies werd vanaf haar eerste werkdag geconfronteerd met de problemen bij Vestia. Ze informeerde de Tweede Kamer vertrouwelijk. Haar voorganger Piet Hein Donner (2010-2011), die gisteren voor Spies verhoord werd, deed dat niet in de maanden na september 2011, toen hij op de hoogte van de problemen raakte. Donner: “Dan moet je weten wat de omvang van het probleem is e n wat je eraan gaat doen. Dat wist ik toen nog niet.”

Programma dinsdag 8 juli

09.30 uur: Erik Wilders, bestuurder bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). 13.00 uur: Daphne Braal, directeur van het CFV. 16.00 uur:Ronald Paping, directeur van de Woonbond

Reageer op dit artikel