nieuws

Verdubbeling van aantal dubieuze asbestsaneerders

bouwbreed

Het aantal malafide asbestsaneerders dat vorig jaar tegen de lamp liep, is verdubbeld in vergelijking met 2012.

In totaal werden vorig jaar 433 asbestruimers beboet tegenover 205 in 2012. Dat meldt de Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Malafide saneringen en fouten bij het verwijderen van asbest leverden het ministerie 1,9 miljoen euro aan boetes op. Het hoge aantal vangsten is volgens de inspectie te danken aan een intensiever opsporingsbeleid. De inspectie meldt tevens dat het aantal reguliere saneringsmeldingen in een periode van vijf jaar is verdubbeld. “Werden er in 2008 nog 31.255 asbestmeldingen gedaan, in 2013 betrof het 59.545 reguliere meldingen”, staat in een toelichting. Volgens de inspectie is dat een bijzonder gegeven vanwege het afnemen van de bouwproductie door de economische crisis. De organisatie leidt hieruit af dat opdrachtgevers vaker gebruikmaken van gecertificeerde bedrijven. Deze ondernemers hielden zich in 2013 beter aan de voorschriften dan in 2012. Twee jaar geleden constateerde de inspectie bij 70 procent van de geïnspecteerde locaties overtredingen. Een jaar later ging het om 61 procent.

Reageer op dit artikel