nieuws

Tekenen wijzen voorzichtig in de richting van herstel

bouwbreed Premium

De Neprom beschrijft in zijn nieuwste Monitor Nieuwe Woningen een “voorzichtig herstel”. Het EIB spreekt in diens gisteren gepresenteerde Monitor Bouwketen van een stabilisering van de conjunctuur.

Hoewel beide or ganisaties wat spreekwoordelijke zwaluwen zien vliegen, zien ze daarin nog geen aankondiging van de lente. “Enkele indicatoren wijzen in de richting van een voorzichtig herstel, maar van een robuust herstel is op dit moment nog geen sprake”, zo formuleert het EIB.

De bouwproductie nam in het eerste kwartaal van dit jaar bescheiden toe volgens de berekening van het EIB. Een toename die veel te maken blijkt te hebben met het gunstige weer. Dit zorgde namelijk voor een hoger aantal werkbare uren dan gebruikelijk. De groei van 1,1 procent op kwartaalbasis komt gecorrigeerd voor het weereffect uit op een daling van 1,5 procent.

Wel concludeert het EIB dat de vooruitzichten voor zowel de omzet als werkgele genheid beter zijn geworden. Vooralsnog verwachten de bedrijven waar het onderzoeksinstituut zijn oor te luister legt per saldo een stabilisatie van de omzet en een (lichte) verdere daling van het personeelsbestand.

“Opvallend vaak”, zo ziet de Neprom, wordt bij de aankoop van een nieuwbouwwoning gebruik gemaakt van de tijdelijk verhoogde belastingvrijstelling voor giften voor de aankoop van een eigen huis. Ouders kunnen zo hun kinderen belastingvrij een voorschot geven op de erfenis van maximaal 100.000 euro. Bodewes pleit ervoor dat deze effectieve stimuleringsregeling voor de woningmarkt ook na dit jaar blijft bestaan.

Van prijsherstel bespeurt de Neprom nog niets. Zorgelijk vind deze brancheorganisatie het eveneens dat het inmiddels bij de achterban, en ook bij toeleveranciers, ontbre ekt aan capaciteit om weer in een hogeraanbod te gaan voorzien.

Reageer op dit artikel