nieuws

Schroefankers voor experimentele ouderenwoning ‘Fit the Future’

bouwbreed Premium

Een flexibel indeelbaar casco met binnen domotica die draait op door de woning zelf opgewekte energie. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van een onderzoekswoning voor senioren in Arnhem.

D e bouw van Fit the Future door de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de TU Eindhoven ging vorige week officieel van start. Dat gebeurde met het inschroeven van zogeheten Krinner-ankers. Dat zijn reusachtige schroeven van Duitse makelij die fungeren als fundering voor een aanbouw en een terras. Hoveniersbedrijf Jonkers bracht ze aan met een handzaam apparaat van 17,5 kilo. Er is alleen een bescheiden grondanker nodig om de reactiekrachten kwijt te kunnen. Dat geeft volgens Arno Jonkers ook direct de kracht van het relatief nieuwe funderingssysteem aan. De apparatuur die je ervoor nodig hebt is licht en kan overal komen. Tot nu toe worden vooral lichte aanbouwen gerealiseerd, zoals carports, schuren, en houtskeletbouwwoningen. Maar volgens Jonkers zijn de prestaties dusdanig dat er ook verdiepingsbouw mee gefundeerd kan worden. Met koppelstukken zijn de schroeven te verlengen tot wel 30 meter. Al is er dan wat zwaardere apparatuur nodig om ze in te brengen.

Open einden

De ouderenwoning zelf krijgt overigens een fundering op staal. Hoogstwaarschijnlijk een Smart foot-fundering van de IJB-groep, maar de definitieve afspraken daarover zijn nog niet gemaakt. Zoals er nog wel meer open einden zijn aan Fit the Future, legt projectleider Ron van Wijk uit. “Dat is inherent aan een onderzoekstraject als dit, waarbij bedrijven samen met onderzoekers en studenten nieuwe dingen uitproberen. Dan moet je niet alles op voorhand vastleggen, maar op een gegeven moment beginnen. Misschien wordt het eindproduct wel heel lelijk, met vier totaal verschillende gevels die bij elkaar vloeken. Maar de prestaties zullen sowieso bijzonder zijn.’’

De woning verrijst in industriepark Kleefse Waard. VBI gaat de betonvloeren leveren die in een staalconstructie worden geplaatst.

Reageer op dit artikel