nieuws

Schaalproef voor inlaat bij Veessen nieuwe hoogwatergeul

bouwbreed

Een nieuwe hoogwatergeul bij Veessen-Wapenveld moet bij extreem hoogwater zorgen voor een peilverlaging van 71 centimeter op de IJssel. Aannemingscombinatie IJsselweide scherpt het ontwerp aan met schaalproeven bij Deltares. De combinatie van Van Hattum en Blankevoort en Boskalis nam een jaar geleden de aanleg van de geul aan voor circa 75 miljoen euro. Het project […]

Een nieuwe hoogwatergeul bij Veessen-Wapenveld moet bij extreem hoogwater zorgen voor een peilverlaging van 71 centimeter op de IJssel. Aannemingscombinatie IJsselweide scherpt het ontwerp aan met schaalproeven bij Deltares.

De combinatie van Van Hattum en Blankevoort en Boskalis nam een jaar geleden de aanleg van de geul aan voor circa 75 miljoen euro. Het project behoort tot de vier grootste uit het programma Ruimte voor de Rivier. De inlaat bij Veessen is nog het meest kritische onderdeel. IJsselweide tekende een 800 meter lange brug met tussen de pijlers zestig betonnen kleppen van 1,05 meter hoogte. Die worden neergelaten als het water tot bovenaan staat. Of dat leidt tot een peilverlaging met 71 centimeter op de IJssel wordt momenteel uitgezocht in de grote hal van het voormalige Waterloopkundig Laboratorium. Het gedrag van de geul, met al zijn variabelen in breedte, diepte en ruwheid van de bodem laat zich volgens onderzoeker Judith van Os van Deltares goed voorspellen in het WAQUA-programma waarmee het Nederlandse rivierengebied is gemodelleerd. “Maar om op detailniveau te weten wat precies rond de inlaat gebeurt, is een proef nodig op schaal 1:10.”

Reageer op dit artikel