nieuws

Registreren, controleren en administreren zonder gedoe

bouwbreed

Met een geautomatiseerd registratiesysteem voor werkers op bouwplaatsen zijn illegaliteit en een onterechte aan- of afwezigheid te voorkomen. Ook het tot op de minuut bijhouden van de mandagen kost geen enkele moeite. Het systeem is landelijk toepasbaar.

Steeds vaker vroeg Kees Snelders zich af waarom hij als uitvoerder op elke nieuwe bouwplaats steeds weer opnieuw handmatig de identiteitsbewijzen en andere gegevens moest invoeren en controleren van hem allang bekende bouwvakkers. En waarom hij tussentijds aldoor nieuwe tijdelijke werkers moest registreren en controleren die eerder ook al door andere uitvoerders op andere bouwplaatsen door de mangel waren gehaald. Met iedere keer kans op fouten, bijvoorbeeld in de juiste schrijfwijze van exotische voor- en achternamen. Uiteraard zag hij wel het grote belang – ook al vanwege de wettelijke verplichtingen – maar zou het allemaal niet veel efficiënter kunnen? Snelders bedacht de opzet van een geautomatiseerd systeem dat geschikt is voor alle bouwplaatsen in Nederland, waarbij de identiteitsbewijzen en eventuele andere documenten van werkers in de bouw eenmalig door bijvoorbeeld een uitvoerder worden ingescand en gecontroleerd in een database. Als iemands gegevens kloppen en hij in Nederland mag werken, krijgt hij een persoonsgebonden ‘Druppel’ een druppelvormige sleutelhanger met ingebouwde chip. Daarmee kan hij zich bij een bouwplaats in- en uitchecken, net als bij de toegangspoortjes van de Nederlandse Spoorwegen. Dus niet bij een op zichzelf staande prikklok, maar bij een registratieterminal die draadloos via een eigen verwerkingseenheid in contact staat met een centrale server. Het idee is in samenwerking met enkele bedrijven verder ontwikkeld, onder andere met softwareontwikkelaar ESi IT Solutions. Het draait nu onder toeziend oog van de uitvinder in beperkte mate proef op een bouwproject van zijn werkgever, Bouwgroep Moonen. Na de zomervakantie zal iedereen op die bouwplaats onder het systeem van de Presentiepas gaan vallen. Daarna zal het gelijknamige bedrijf een marktversie van het systeem aanbieden aan andere geïnteresseerde bouwbedrijven. Ook daar kunnen geautoriseerde medewerkers de informatie invoeren en raadplegen. De presentiegegevens zijn van groot belang voor de registratie van de mandagen en de betreffende bedrijven kunnen ze automatisch laten invoeren in de eigen administratie.

Snelders: “We hebben druk overleg met onze partnerbedrijven, maar zijn tot nu toe niet in de publiciteit getreden omdat we de zaken op orde wilden hebben voor we de markt op kunnen. We werken met persoonsgegevens en dat moet veilig gebeuren. We zullen overigens alleen de noodzakelijke gegevens naar aangesloten deelnemers sturen en bijvoorbeeld niet de burgerservicenummers. In de druppel staan naast het presentiepasnummer alleen de naam, de foto uit het paspoort of de ID-kaart en de leeftijd, dat is het enige wat ik als uitvoerder kan controleren.”

Octrooinummer: NL2010060

Houder: Kees Snelders Advies, Westelbeers

Uitvinders: C. Snelders, E. Schauwaert

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels