nieuws

Organische groei bij Lafarge

bouwbreed

Organische groei bij Lafarge

Lafarge heeft het tweede kwartaal in West-Europa zijn omzet met 7 procent zien dalen tot 576 miljoen euro. De bruto winst (ebitda) slonk met 4 procent tot 107 miljoen.

Ondanks de verminderde dynamiek in het tweede kwartaal presteert het bouwstoffenconcern dit jaar in West-Europa beter dan in 2013. De brutowinst steeg in de eerste helft van het jaar – bij een licht kleinere omzet – met bijna een kwart tot 146 miljoen euro. Evenals in de eerste zes maanden van 2013 verkocht Lafarge tot juli in West-Europa 5,9 miljoen ton cement. De afzet van toeslagstoffen steeg met 2 procent tot 17,4 miljoen ton. De verkoop van transportbeton nam met 2 procent af tot 3,7 miljoen kuub.    

Lafarge ziet internationaal de vraag naar cement dit jaar met 2 tot 5 procent stijgen. De belangrijkste groei komt uit de opkomende markten. Op vergelijkbare basis steeg de omzet van het bouwstoffenconcern in het tweede kwartaal met 3 procent tot 3,4 miljard euro. De bruto winst nam met 9 procent toe tot 812 miljoen euro. Door het afstoten van activiteiten kromp de omzet van Lafarge vergeleken met de eerste zes maanden van het vorige jaar met 5 procent.

“We hebben weer een kwartaal meegemaakt van solide organische groei”, zegt bestuursvoorzitter Bruno Lafont. “Onze hogere marges zijn de weerslag van de terugdringing van de kosten en het aan de man brengen van innovatieve producten en oplossingen. In Europa zien we de eerste tekenen van herstel. De voorgenomen fusie met Holcim staat goed op de rails en we verwachten de afronding ervan in de eerste helft van 2015.”

Lafarge heeft in de eerste helft van het jaar de meeste omzet gehaald uit het Midden-Oosten en Afrika: 529 miljoen euro. Het Verre Oosten en West-Europa staan in de boeken voor respectievelijk 221 en 146 miljoen. Uit Noord-Amerika kwam 115 miljoen, uit Midden- en Oost-Europa 71 miljoen euro omzet.

   

Reageer op dit artikel