nieuws

N61 hervat, conflict blijft

bouwbreed

Het werk aan de N61 is hervat, maar het conflict over het gebruik van agrac is nog niet opgelost. Rijkswaterstaat krijgt zijn zin, de bouwer stopt met agrac. Nieuwe arbitrage moet beslissen wie opdraait voor de meerkosten.

Bodemprocedure moet uitwijzen wie meerkosten betaalt

Het wegwerk tussen Hoek en Schoondijke heeft weken stilgelegen vanwege een slepend conflict over agrac (asfaltgranulaatcementstabilisatie). Rijkswaterstaat vindt de methode niet passen bij de relatief instabiele ondergrond en is bang voor verzakkingen en scheuring van het asfalt. Dure onderhoudskosten die niet meer voor rekening komen van bouwer Rasenberg die het werk aannam voor 49 miljoen euro via een d&c-contract.

De Strukton-dochter staat op het standpunt dat agrac – een veelgebruikte mix van asfaltgranulaat, zand, water en cement – juist prima binnen het contract past. Rijkswaterstaat stopte met betalingen waardoor de rekening opliep tot 5 miljoen euro. Daarop besloot de bouwer om het werk stil te leggen.

Alleen de werkzaamheden aan de rotonde en fietstunnels gingen verder, maar shovels en asfalteermachines stonden ruim zes weken stil. Een spoedarbitrage eind mei bracht geen oplossing voor het conflict, een bodemprocedure moet nu uitkomst bieden. De uitkomst daarvan wordt echter niet eerder verwacht dan eind dit jaar, terwijl ook de oplevering van het project eind dit jaar gepland is. De weg in Zeeuws-Vlaanderen sluit straks aan op de nieuwe Sluiskiltunnel.

Rijkswaterstaat en de bouwer gingen wel aan tafel om de ongewisse arbitrage te bespreken. Om de omgeving niet verder te frustreren en onnodig te hinderen, is gekozen voor een werkbare en pragmatische tussenoplossing. De uitkomst is dat Rijkswaterstaat zijn zin krijgt en er niet langer wordt gewerkt met agrac. Ook de delen waar al agrac is toegepast, worden nu opgevuld met een ander stabilisatiemiddel.

Met deze maatregel zijn miljoenen euro’s aan meerkosten gemoeid. Geen van beide partijen meent dat zij daarvoor zou moeten opdraaien, zodat de arbiters zich er opnieuw over zullen buigen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels