nieuws

‘Je kunt het werk niet alleen afdoen met systemen’

bouwbreed

‘Je kunt het werk niet alleen afdoen met systemen’

Per 1 juli is Anita Holst-Schillemans (52) gestart als corporate social responsibility manager bij technisch dienstverlener SPIE. Onderwijs was ooit haar eerste keuze, maar in die sector heeft ze uiteindelijk nooit gewerkt. Via omzwervingen kwam ze al snel in de bouw terecht. Ze werkte lange tijd bij Rijkswaterstaat. De laatste jaren was ze gedetacheerd bij Vernieuwing Bouw: een onafhankelijk netwerk van koplopers, afkomstig vanuit verschillende onderdelen van de bouwketen.

Vanwaar deze overstap?

“Ik ben ruim 28 jaar werkzaam geweest bij Rijkswaterstaat, waarvan de laatste acht jaar gedetacheerd. Ik roep altijd: ‘veranderen begint bij jezelf’. Als er dan een mooie opportunity komt, is dat een uitdaging.”

Wat maakt u geschikt voor deze functie?

“Ik ben een netwerker en ik ga voor duurzaamheid. Onze wereld en maatschappij zijn aan verandering onderhevig en dat gaat snel. Hoe maken we er als bedrijf deel van uit? Ik ben iemand van passie: zonder passie geen glans. Verder ben ik een mensenmens. Je kunt het werk niet alleen afdoen met systemen. Mijn eerste project bij Rijkswaterstaat was de tweede Van Brienenoordbrug. Dat is allemaal mensenwerk.”

Wat gaat u precies doen?

“In de bouw is mijn functie niet nieuw, maar staat nog in de kinderschoenen. Daarbuiten is een corporate social responsibility manager veel bekender, bijvoorbeeld bij bedrijven als Ikea en Nike, maar ook bij een afvalverwerker als Van Gansewinkel. Ik ga me bezighouden met vraagstukken als: doen we wel de goede dingen en doen we ze goed, hoe kunnen we helpen aan het verduurzamen van de samenleving en hoe kunnen we ons onderscheiden. Voor SPIE is het een nieuwe functie. Er ligt geen draaiboek, maar wel als basis de ISO-norm 26000. We gaan samen zoeken, dat maakt het mooi. Je kunt dit soort dingen alleen in gezamenlijkheid doen.”

Wat wilt u bereiken in een paar jaar tijd?

“Meer diversiteit, social return en maatschappelijke betrokkenheid. We zijn bezig met de CO 2-prestatieladder en stappen meteen in op het hoogste niveau. Ook willen we opdrachtgevers helpen om duurzamer te worden.”

Hoe vernieuwend is de bouw inmiddels?

“Dat hangt ervan af hoe je kijkt. Er staan nieuwe, innovatieve bedrijven op met nieuwe verdienmodellen. Voor bestaande bedrijven is het lastiger. Er zijn wel koplopers, zoals in het netwerk van Vernieuwing Bouw. Innovatie is er wel in de bouw, maar we kunnen nog wel wat leren van andere sectoren. Toch zit er wel degelijk beweging in. Dat is alleen maar positief.”

Reageer op dit artikel