nieuws

“Ik heb alles opgezocht op het internet”

bouwbreed Premium

“Ik heb alles opgezocht op het internet”

Wel eens een klant gehad die het bouwsysteem en het isolatiemateriaal al had uitgezocht, de houten dakbedekking, via een Nederlands bedrijf, had besteld in Canada en precies het juiste kavel had gekocht om zuid-georiënteerd op te bouwen? Zo’n klant is de familie Gietelink, die in het Homeruskwartier in Almere-Poort, in de buurt Ik-bouw-met-hout, een houten huis liet realiseren door Orga Architect Daan Bruggink, Scana bouw uit Huissen en Bouwbedrijf Van Engen uit Kockengen. Maatwerk voor particuliere opdrachtgevers bieden zowel bouwers als architecten de kans hun vakmanschap te tonen.

 

Directeur Jan Willem van Engen van het gelijknamige Bouwbedrijf van Engen in Kockengen werkt graag met particuliere opdrachtgevers die weten wat ze willen: “Ik breng de bouw- en materiaalkundige expertise in, maar als de opdrachtgever zelf al vooronderzoek heeft gedaan, kun je goede keuzes maken. Dan herkent de opdrachtgever de dingen die je zegt en kunnen ze de beste oplossing kiezen uit de mogelijkheden die je aandraagt. Ik zie het bouwproces als een samenspel. Met een particulier kost het meer energie, maar het proces is ook leuker. En het is toch de bedoeling dat de opdrachtgevers uiteindelijk hun ideale huis hebben.”

Kunde van de timmerman

Bouwbedrijf van Engen is een klein bedrijf en kan daardoor klantgericht en persoonlijk werken. In het geval van de familie Gietelink maakte het deel uit van een bouwteam met ORGA Architect en ScanaBouw, dat de houten materialen leverde en de werktekeningen maakte. Het meest bijzondere aan het project vond Van Engen het dak en de arbeidsintensieve gevel, beide van western red cedar. “Met betrekking tot het dak werkten voor het eerst met shakes en dat is eigenlijk een ambacht op zich. Een geheel andere manier van dakbedekking aanbrengen. De constructie kun je vergelijken met die van een leien dak, maar elke shake is anders, dikker of dunner, korter of langer. De kunde van de timmerman heeft hierbij grote invloed op de kwaliteit van het dak. Hij kiest welke shake hij op de ene plek gebruikt en welke twee meter verderop.”

De shakes kwamen van Riet en Dakdekkersbedrijf Den Ouden in Goes. Van Engen: “Het voordeel van shakes boven shingles is dat je op een natuurlijke manier altijd goede kwaliteit hebt. Hout met knoesten of slechte stukken laat zich namelijk niet klieven. Door het klieven selecteer je dus al het toe te passen hout.”

 

Daan Bruggink, ORGA Architect: “De familie Gietelink sprak ik voor het eerst op een schetsmiddag in het Stadhuis van Almere. Vier zaken zijn voor belang om een ontwerp te maken, die heb ik hen ook gevraagd: programma van eisen, budget, locatie en moodboard.

Een opdrachtgever krijgt niets, hij kiest. Dat past mij goed, want een architect moet dienstverlenend zijn, vind ik. Ik denk ook dat de opdrachtgever uiteindelijk gewoon echt krijgt wat hij wil. 

Uit de eerste gesprekken kwam naar voren dat ze in elk geval in hout wilden bouwen. Vervolgens bezochten we de locatie en maakten een schetsontwerp. Vanaf toen tweewekelijks een afspraak. Ik ben er van overtuigd dat opdrachtgevers overal bij moeten zijn en moeten meedenken.”

Bewuste opdrachtgevers

Het proces ging goed. ScanaBouw bouwt als houtpakketleverancier niet zelf op, dat deed Jan Willem van Engen. Met vier verschillende partijen is er wel eens wat miscommunicatie, maar dat loste zich goed op. De shakes verdienden wat extra aandacht. Van Engen had dat nog nooit gedaan, dus lieten we de leverancier, Riet- en Dakdekkersbedrijf Den Ouden in Goes, verwerkingsvoorschriften aanleveren. Altijd spannend hoe dat uitpakt, maar in overleg en met kennis van de verschillende partijen ging het uitstekend.

Overigens zijn al onze opdrachtgevers heel bewust. Volgens mij heb je dat sowieso bij zelfbouwers, en mensen die ecologisch willen wonen, hebben dat nog veel meer! Vaak weten ze al heel veel en is het voor ons meer een kwestie van optimaliseren, verder trekken en er architectuur van maken.”  

Laura Broekhuis, mede-eigenaar van ScanaBouw Houtbouwsystemen in Huissen: “De familie Gietelink kwam hier binnen op het moment dat ze al een architect in de arm hadden genomen. Het ontwerp was er dus al, de vergunning nog niet. Wij bespraken samen met de familie Gietelink en de architect hoe de woning eruit moest zien, wat voor materialen ze wilden, en deden een prijsopgave. Dat is een heel speels proces. Je zit met de architect, de calculator en de werkvoorbereider en je moet gezamenlijk zien dat de woning wordt gerealiseerd.

Dakvorm is feng shui

Ze wilden houtskeletbouw. Dat is 95 procent van wat wij hier doen, onder andere vanwege de flexibiliteit (de andere 5 procent is stapelbouw, red.). De gevels zijn afgewerkt met western red cedar en gelakt. Dat lakken is niet nodig; onderhoudstechnisch is het zelfs gunstiger om het niet te doen, maar dan gaat het geheel wel vergrijzen. Ook de dakbedekking is van western red cedar.

Vormgevingstechnisch is de halfronde, grote vide wel interessant in dit ontwerp, maar voor ons wat dat niet echt een uitdaging. Ook is het wel bijzonder dat er een hele forse douglas balklaag in het zicht zit, waarvoor normaal wordt toch vaak vuren of grenen genomen.

Voor ons was het even omschakelen dat de gordingen van de dakconstructie niet mochten doorsteken. Dat is nu wel gebruikelijk, maar toen was het voor ons de eerste keer en dat vergt een andere manier van denken. De dakvorm is overigens feng shui.”

Als je de doortastendheid van Rob en Gera Gietelink beluistert, is het moeilijk te geloven dat ze niet uit de bouw komen. “We wisten in elk geval zeker dat we geen ventilatiesysteem met filters wilden”, steekt Rob van wal, “en het houtbouwsysteem en het isolatiemateriaal (Homatherm, red.) wisten we ook al. En daar zochten we een architect bijt.” Het echtpaar ontmoette Daan Bruggink op een informatieavond door de gemeente Almere, maar hij stond ook al op hun lijst van architecten die met hout bouwden. “Hij zei direct ‘Zoals jullie het willen, zo bouwen wij ook’.”

Er is uitsluitend gewerkt met natuurlijke materialen. Gietelink: “Op deze plek moest een houten woning komen, als voorwaarde van de gemeente, en we hebben altijd al interesse in bouwen gehad, dus toen zijn we op internet gaan zoeken. Op Nederlandse, Belgische en Duitse sites vonden we heel veel informatie, daar zijn ze toch wat verder dan in Nederland.”

Hout voelt goed

De familie Gietelink woont nu 32 jaar in Almere en zag de hele stad verrijzen. “Als er weer een nieuwe wijk kwam, gingen we altijd kijken. En houtbouw is wel apart. We twijfelden eerst, want er komt toch veel bij kijken om zelf te bouwen. Maar de houten huizen die we kenden, voelden goed, dus toen zijn we ons gaan verdiepen in de methodes voor houtbouw. Het bouwsysteem van ScanaBouw vonden we vrij snel en de isolatie ook, maar toen moesten we nog een dak. Omdat alles van hout werd, wilden we dat ook het dak van hout zou zijn. Zo kwamen we op de shakes uit Canada. Dat is net zoiets als shingles, maar dan gekliefd in plaats van gezaagd, waardoor ze wat grover en dikker zijn en langer meegaan. Ze hebben trouwens wel een keurmerk, net als alle andere producten die we hebben gekozen. Dat geeft wel aan dat alles duurzaam gekapt is.

In augustus woont de familie er twee jaar en het bevalt prima. “Dat zal gedeeltelijk komen door het houten huis. De luchtvochtigheid is goed. Het hele huis ademt. We hebben bewust geen ventilatiesysteem met filters, maar CO2-gestuurde natuurlijke ventilatie. De buitengevels zijn damp-open van constructie en de binnenwanden afgewerkt met leem. En doordat we voor de gevelisolatie harde Homatherm houtvezelplaten kozen, kon het leem rechtstreeks op de plaat worden gestukt. In de ‘kruipruimte’ hebben wij een 30 cm dikke laag schelpen liggen voor een nog hogere vloerisolatie waarde. Ook vangen wij regenwater in een ondergrondse tank op, wat wij voor de toiletten en de tuin gebruiken. Voor de verwarming gebruiken wij alleen vloerverwarming en een speksteenkachel uit Finland.” 

Reageer op dit artikel