nieuws

Heet water weer in boiler in plaats van vloerlus

bouwbreed

Kosten nog moeite zijn gespaard om de energievoorziening weer op orde te krijgen van drie appartementencomplexen in Veghel. Een mankerende installatie bezorgt de bewoners sinds de oplevering in 2008 veel overlast en hoge kosten. DPA Cauberg Huygen hielp een oplossing te vinden met corporatie Area en de nieuwe installatiebeheerder Eteck.

De installatie voor de drie complexen was een ontwikkeling van ECo-Maat Energie. Het bedrijf had eerder in een beperkt aantal vergelijkbare installaties ervaring opgedaan met het concept. Daarin is in elk woongebouw een collectieve installatie met elektrische bodemwarmtepompen gemonteerd. Deze opstelling verzorgde de basislast voor de verwarming en koeling van de 62 woningen die de drie complexen in totaal tellen. HR-ketels vangen de pieklasten op en zorgen voor warm tapwater. De warmtepompen draaien op bodemenergie uit een open bron.

Een tweepijpssysteem brengt de energie in de woningen. In het geval van de warmte voor het tapwater wordt in elke woning een elektrisch boilervat gevuld met water van 65 graden Celsius. Dat gebeurt twee keer per dag; met overlast in de vorm van trillingen. Via dezelfde twee pijpen komt koeling en warmte voor vloerlussen in de woning. Het systeem schakelt in elk complex centraal om tussen verwarmen en koelen. In elke woning schakelt een regeling om tussen het bereiden van warm tapwater en het verwarmen of koelen van de verschillende vertrekken.

Deze regeltechniek bleek nogal bevattelijk voor storingen, zegt projectleider Peter-Paul Smoor van DPA Cauberg Huygen. “In een enkel geval stroomde daardoor heet water niet in de boiler maar in de vloerlus”, zegt Smoor. De woning kon tijdens het laden van de boilers niet worden verwarmd. Op koude dagen kon dat nogal vervelend uitpakken; vooral omdat de vloerverwarming niet was ingeregeld. “Energetisch is de oplossing ook niet optimaal omdat twee keer per dag heet water in de leidingen ‘vernietigd’ wordt bij het omschakelen van warm tapwater naar het leveren van ruimteverwarming/-koeling.” En de leidingen voor warm- en koud tapwater bleken daarbij zo dicht bij elkaar te liggen dat het koude water zo warm dreigde te maken dat een legionella-explosie op de loer lag.

Voor al die problemen lag geen pasklare en betaalbare oplossing gereed. Die zou neerkomen op een vervanging van de hele installatie. “In elke woning zou dan een HR-ketel moeten komen”, zegt Smoor. “Daarvoor bleek geen plaats meer te zijn: de rookgasafvoer zou in een enkel geval dwars door de woonkamer naar buiten steken.” Het bestaande tweepijpssysteem kon ook niet worden vervangen door een vierpijps. De woningen zouden er allemaal volledig voor moeten worden opengebroken. Mede daardoor zou de vervanging duur uitpakken.

Als gulden middenweg is gekozen om de elektrische boiler los te koppelen van het centrale vulsysteem: elke boiler wordt nu afzonderlijk gevuld via de waterleiding. Mede daardoor kon de gecompliceerde besturingskast uit de woningen verdwijnen. De vloerverwarming wordt ingeregeld aan de hand van de retourtemperatuur van de verschillende groepen. De aanvoertemperatuur wordt ingeregeld aan de hand van het weer. In de ketelhuizen wordt alle leidingisolatie vervangen. Want ook daaraan bleek veel te mankeren, zegt Smoor, met roestende leidingen als gevolg.

Projectgegevens

Herstel wko-installaties in Veghel

Opdrachtgever: Area Wonen

Adviseur: DPA Cauberg Huygen

Energie-exploitant: Eteck

Oplevering: 27 augustus 2014

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels