nieuws

Grootse kas van Europa vordert

bouwbreed

Grootse kas van Europa vordert

Emmen – De staalconstructie voor de tropische kas van Wildlands Adventure Zoo is klaar. Het wordt één van de grootste kassen van Europa.

De staalconstructie is geproduceerd door Voortman Staalbouw uit Rijssen en is grotendeels in geprefabriceerde vakwerkliggers in Emmen afgeleverd. Hoofdaannemer VolkerWessels die het complex ontwierp en bouwt is inmiddels druk bezig met het bekleden van de staalconstructie van de 1,8 hectare grote kas. Op het dak komen luchtkussens van ETFE-folie. De gecompartimenteerde kussens worden met een actief pompsysteem op druk gehouden. Tegen de gevels van de kas komt een vijf centimeter dikke plaat polycarbonaat.

Luchtkamers in het plaatmateriaal werken als spouw en zorgen voor goede isolatie. Dat is geen overbodige luxe aangezien de kas wordt ingericht tot tropische jungle. Het hele jaar door bevindt de temperatuur zich er tussen 25 en 28 graden. In de exploitatiefase wordt het park volgens projectleider Chris Brokke van de aannemer CO2-neutraal. Dat wordt onder andere bereikt door een efficiënt verwarmingssysteem met een koud- en warmwatersysteem geleverd door drinkwaterbedrijf WMD dat een speciale fabriek op het terrein laat bouwen. Diverse gebouwen op het terrein worden uitgerust met zonnecellen en er komt een grote warmte-kracht koppelingsinstallatie.

Wildlands Adventure Zoo is de nieuwe naam voor Dierenpark Emmen, dat in 2016 een nieuwe start maakt buiten het centrum van de stad. Behalve de tropische kas krijgt het park een arctisch zone in een grote loods en een savannegebied in de open lucht. De beplanting voor de tropische kas wordt momenteel in Costa Rica geoogst en komt per schip naar Nederland. Het zal eerst overwinteren in een tussenkas, waarna Volker Wessels het volgend voorjaar op zijn definitieve bestemming in de kas plant. Het grondverzet binnen de kas is momenteel al druk aan de gang.

De grondwerkers zitten de monteurs van de gevel- en dakpanelen volgens Brokke niet in de weg. Ze werken in verschillende delen van de 1,8 hectare grote kas en zijn bovendien veilig afgeschermd met vangnetten en hekken. In de kas wordt ook al een begin gemaakt met het opspuiten van het beton voor de kunstmatige rotspartijen. VolkerWessels zal het complex het complex in oktober volgend jaar opleveren, waarna het park nog vijf maanden tijd heeft om de inrichting te voltooien en de dieren te verhuizen en te laten wennen. Het bestaande dierenpark wordt ingericht tot stadspark.

Reageer op dit artikel