nieuws

Fusie Holcim en Lafarge: eerst 5 miljard snijden

bouwbreed Premium

Holcim en Lafarge stoten voor 5 miljard euro activiteiten af om de fusie van beide bedrijven mogelijk te maken. Afhankelijk van de reacties van de mededingingsautoriteiten zijn nog verdere ingrepen noodzakelijk.

Volgens topman Bernard Fontana van Holcim zijn voor de helft van de af te stoten activiteiten al mogelijke kopers gevonden. Vooral in Europa bestaat overlap. Bakermat van Lafarge is Frankrijk en Holcim heeft zijn wortels in Zwitserland. De nieuwe bouwstoffenreus beoogt een vijfde van zijn toekomstige omzet uit Europa te halen. Holcim en Lafarge tellen gezamenlijk 135.000 medewerkers en waren vorig jaar goed voor een omzet van 34,4 miljard euro.

De desinvesteringscommissie van beide bedrijven stelt voor om een einde te maken aan Holcims activiteiten in Servië, Hongarije, Canada en Mauritius. Lafarge stopt in Duitsland, Roemenië en verkoopt bovendien de cementfabriek in het Oostenrijkse Mannersdorf.

Holcim trekt zich terug van de Franse markt. In het land van de oude concurrent wordt alleen aangehouden de cementfabriek in Altkirch en de vestigingen voor toeslagstoffen en transportbeton in Markt Haut-Rhin. Lafarge stoot zijn activiteiten op La Réunion af, met uitzondering van de deelneming in cementfabriek Bourbon. In Groot-Brittannië staat Lafarge Tarmac in de etalage.

Op de Filippijnen en in Brazilië streven de ondernemingen naar bundeling van de activiteiten. De volledige fusie tot LafargeHolcim staat gepland in de eerste helft van 2015.

Reageer op dit artikel