nieuws

EU-verbod op lood bedreigt recycling pvc

bouwbreed

Een mogelijk Europees verbod op toepassing van lood leidt tot het ineenstorten van de recycling van pvc. Dat concludeert advies- en ingenieursbureau Tauw.

‘Alternatieven slecht voor milieu’

Het bureau deed in opdracht van de Europese koepel van de pvc-industrie, VinylPlus, onderzoek naar de gevolgen van het terugdringen van lood in bepaalde producten vanwege vermeende gezondheidsrisico’s. Strengere regels die de consument beter moeten beschermen, kunnen volgens de onderzoekers echter een onbedoeld bijeffect hebben. Namelijk dat de recycling van het loodhoudende pvc volledig stil komt te liggen.

De kunststof pvc wordt in veel bouwmaterialen toegepast, bijvoorbeeld in buizen en leidingen, maar ook in kunststof kozijnen, ramen en deuren. Door toevoeging van het lood is de kunststof bestand tegen warmte en ultraviolette straling. Tevens fungeert lood als stabilisator in het extrusieproces. De Europese pvc-industrie is overeengekomen dat vanaf 2015 geen lood meer zal worden toegevoegd als stabilisator. Hiervoor zijn vervangers voorhanden.

Maar daarmee is het lood niet uit de keten verdwenen. Producten met pvc hebben een lange levensduur en bij recycling blijft het lood terechtkomen in nieuwe producten. VinylPlus heeft Tauw gevraagd verschillende scenario’s van een loodverbod in kaart te brengen. Zo leidt het einde van de pvc-recycling niet alleen tot kapitaalvernietiging en het verlies van een groot aantal banen, maar ook tot een verslechtering van het milieu. Immers, het materiaal moet dan gestort of verbrand worden, terwijl het lood in de gerecyclede materialen geen invloed heeft op de volksgezondheid.

Onduidelijk

Volgens onderzoeker Jurgen Ooms van Tauw is het nog onduidelijk of ook bouwmaterialen waarin loodhoudend pvc is verwerkt, onder een verbod gaan vallen. “Een buis van pvc en een kunststof kozijn vallen in de categorie bouwmaterialen, maar zijn het ook consumentenproducten?”

> pagina 7: Verwijdering lood uit pvc alleen nog in laboratorium

Reageer op dit artikel