nieuws

Enschede past vastgoedbeleid aan

bouwbreed Premium

Enschede past vastgoedbeleid aan

De gemeente Enschede wijzigt zijn vastgoedbeleid op basis van aanbevelingen van de Hanze Hogeschool Groningen.

Dit betekent onder meer dat de Overijsselse gemeente een strategisch voorraad beleid gaat voeren en risico´s per deelportefeuille in kaart gaat brengen en beheren. Dat meldt Jan Veuger, lector Maatschappelijk Vastgoed aan de Hanze Hogeschool Groningen in B&G, een publicatie die zich richt op gemeenten en provincies.  

Enschede wordt door veel gemeentebestuurders gezien als een lichtend voorbeeld op het gebied van het beheer van maatschappelijk vastgoed. In opdracht van de rekenkamer van de gemeente Enschede nam de Hanze Hogeschool nam hierop het beleid nader onder de loep. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat het vastgoedbeleid van de gemeente Enschede ondanks de positieve beoordelingen een aantal haken en ogen kent. 

Zo blijkt het gemeentelijk vastgoedbeleid vooral te zijn gebaseerd op basis van wat de onderzoekers een ‘veronderstelde werkelijkheid’ noemen. “Zij was niet gebouwd op een gerealiseerde werkelijkheid met als basis maatschappelijk en financieel rendement.”  Dit komt onder meer doordat de waarde van het vastgoed zoals dat is geboekt hoger is dan de waarde die momenteel kan op de markt kan worden gerealiseerd.  Om daarin verandering te brengen moet de gemeente onder meer een strategisch voorraad beleid gaan voeren.  In het algemeen doen gemeenten er goed aan een realistische risico-inventarisatie te maken van de vastgoedportefeuille, zo adviseert lector Veuger.

Reageer op dit artikel