nieuws

Elektrische woonwijk de tekentafel voorbij

bouwbreed

Een duurzame, zelfvoorzienende en geheel elektrische woonwijk met oplaadpunten voor elektrisch rijden voor de deur. Dirk Dekker van vastgoedontwikkelaar Being Development bedacht er een concept voor.

‘Eerste all electric-wijk over twee jaar klaar’

De eerste all electric-wijk komt in het Utrechtse dorp Schalkwijk. Het plan ‘E-Schalkwijk’ bestaat uit geschakelde, vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen, een informatiecentrum en een buurtwinkel. De woningen worden door Dekkers Being Development en Trebbe ontwikkeld en vervolgens overgedragen aan een of meer beleggers. “We zijn nu aan het bespreken wie wat gaat doen”, zegt Trebbe-directeur Hein Trebbe jr. De woningen worden door Diederendirrix Architecten vormgegeven op basis van de Trebbe Basiswoning. Trebbe: “We willen profiteren van het woonconcept, maar het moet er natuurlijk niet als een Vinex-wijk uitzien. Daar is het de locatie niet voor.”

De kleinschalige ‘elektrische wijk’ in Schalkwijk is een uitwerking van het energieconcept van duurzaamheidsprofessor Ad van Wijk van de TU Delft. De woningen maken gebruik van warmtepompen, warmte-koudeopslag, zonneboilers en zonnepanelen. Wonen wordt gecombineerd met mobiliteit. Zo komen bij de woningen oplaadpalen voor elektrische deelauto’s; een idee van partner leasemaatschappij Arval. Zonnepanelen helpen mee de palen te voorzien van energie.

Dekker kijkt ook al verder dan het eerste project. “We willen uiteindelijk tot een flexibel ontwikkelmodel voor een wijk komen, zodat we hetzelfde concept elders kunnen herhalen.”

Randstad

Zo vraagt de ontwikkelaar zich af waaraan de ideale locatie voor een dergelijke wijk moet voldoen. “Het moet op ongeveer 25 minuten fietsen van een grote stad zitten, schat ik. Dan houd je toch de connectie met de stad.” Ideale steden? “Bij voorkeur in de grote steden in de Randstad. Dat maakt locaties ook voor beleggers interessanter. Amsterdam-Noord zou ideaal zijn. Maar Den Haag is ook een goede optie. Het is nog een hele opgave om een plek te vinden zo uniek als waar we nu in Schalkwijk bezig zijn.”

Trebbe denkt graag mee over de uitbreiding van het idee. “We hebben echter nog geen concrete locatie op het oog. Eerst maar eens in Schalkwijk beginnen.”

Of E-Schalkwijk er daadwerkelijk komt, wordt na de zomer duidelijk. Dan hoort Dekker of de gemeente, waterschap en provincie iets in de plannen zien. “Zo ja, dan kunnen we beginnen met het aanvragen van de bestemmingsplanwijziging.”

Reageer op dit artikel