nieuws

Eigenaren lossen onveiligheid op

bouwbreed

Ondersteunen, ophangen, versterken of vervangen. Dat zijn de mogelijke oplossingen voor het probleem van de betonnen galerijen en balkons die in de jaren ‘50 tot ‘70 zijn meegestort met de constructieve woningscheidende vloeren.

Door heel Nederland staan duizenden appartementengebouwen met doorgestorte balkons en galerijen. De meeste voldoen aan de voorschriften, maar een deel levert een verhoogd risico op voor de constructieve veiligheid. Woningcorporaties en Verenigingen van Eigenaren pakken het probleem aan. Vaak verschijnen dan stempels tussen de uitkragingen, maar niet altijd.

Corporatie BrabantWonen bijvoorbeeld sprak met de gemeente af, dat het plan van aanpak voor een flatgebouw aan de Rijzertlaan in ‘s-Hertogenbosch binnen een maand gereed zou zijn. “We hoefden dan geen stempels te plaatsen, dat scheelde geld. De balkons zijn goed, maar in de galerijvloeren ligt de bovenwapening te laag”, legt projectleider Frank Kamp van BrabantWonen uit. “Het zijn allemaal huurwoningen. We hebben meer gebouwen met doorgestorte uitkragingen, maar dit is het enige dat niet voldoet.”

Een projectteam met ingenieursbureau Goudstikker de Vries als constructeur overwoog de oplossingen. “Een ondersteuning kon niet om twee redenen. Het gebouw staat op boorpalen, we wilden de grond niet roeren. En sommige kolommen zouden voor de garages in de plint staan, die zouden we dan niet meer kunnen verhuren”, aldus Kamp.

BrabantWonen heeft gekozen voor een stalen frame op het dak, met daarop een betonnen balk als contragewicht. Het frame rust op de bouwmuren. Aan het frame zijn trekstangen bevestigd, die door de galerijen heen lopen. Op het moment dat een galerij meer dan 3 tot 4 millimeter doorbuigt, nemen de trekstangen via verdeelprofielen een deel van de belasting over. De staalconstructie is verzinkt en voorzien van een brandwerende coating. Hij moet jaarlijks worden geïnspecteerd. Het werk is uitgevoerd door Hoedemakers uit Rosmalen en afgelopen mei gereedgekomen. BrabantWonen heeft veel met de huurders gecommuniceerd om de schrik weg te nemen. De bewoners voelen zich weer veilig en hebben oranje vlaggetjes tussen de trekstangen gespannen.

Testen

Woonplus in Schiedam heeft de galerijen van een aantal flats in de wijk Groenoord wel laten doorstempelen. “We testen verschillende oplossingen”, aldus Patrick van Vught, voorlichter bij de woningcorporatie. “Aan de Jozef Oreliosingel voldoen slechts enkele delen niet. De wapening ligt te laag. Daar hakken we de toplaag van het beton af en brengen een nieuwe, lichtere laag aan. Het hakwerk zorgt voor veel lawaai, we hebben een ontheffing voor de geluidsoverlast.”

“De lichtere laag bestaat uit een harde isolatieplaat met daarop een Triflex-coating”, aldus Anton van Eekelen, senior projectmanager bij de afdeling vastgoed. “Met het verminderde eigen gewicht ligt de wapening hoog genoeg, volgens de berekening van ingenieursbureau IOB. We zijn bezig andere oplossingen te onderzoeken voor de andere flats. Een ondersteunende staalconstructie ligt voor de hand.”

Elders in de wijk heeft Woonplus gebouwen met doorgestorte galerijen gesloopt en vervangen door laagbouw. Dat is voor de doorgestempelde flats echter geen optie. “Aan de ene kant is dat frustrerend, aan de andere kant nemen we de constructieve veiligheid serieus”, aldus Van Eekelen.

Gecompliceerder

“De stempels staan er nog”, meldt Frans Tuinder van FMO Beheer & Vastgoedmanagement uit Rotterdam, beheerder van een flatgebouw aan de Professor Cobbenhagenlaan in Tilburg. De situatie is gecompliceerder dan in Schiedam of ‘s-Hertogenbosch. De Vereniging van Eigenaren bestaat uit een verhuurder en een aantal eigenaar-bewoners. “Maar er liggen offertes, waar we deze week een keuze uit maken. Ik verwacht dat de uitvoering in augustus kan beginnen. We verhogen de galerij met een laag die met in boorgaten gelijmde wapening constructief aan de vloeren wordt verbonden. Andere mogelijke oplossingen hebben we snel terzijde gelegd vanwege de kosten”, aldus Tuinder.

Leeuwarden

Corporatie WoonFriesland, met het hoofdkantoor in Grou, heeft op 21 mei de uitkragende balkons van een portiekflat met huurwoningen aan de Cornelis Trooststraat in Leeuwarden laten onderstempelen. Dat bevestigt communicatieadviseur Margret Hoekman. “We doen uitgebreid onderzoek naar de uitkragende balkons en galerijen. In mei hebben we deze balkons gescand en kernen uit het beton geboord. Daarbij is geen scheurvorming, roest of betonrot (door roestende wapening afspattend beton, red.) gevonden. Maar de wapening ligt volgens de richtlijn te laag. We hebben de balkons uit voorzorg doorgestempeld”, aldus Hoekman. “De bewoners zijn geïnformeerd, we hebben geen reacties gekregen. We hebben nog geen besluit genomen over wat te doen. Het wordt meegenomen in het onderhoudsproces.” De twee corporaties in Leeuwarden, WoonFriesland en Elkien, maken gebruik van de diensten van ingenieursbureau EconStruct uit Leeuwarden. Adviesbureau Nebest uit Groot Ammers scant met een Hilti-betonradar, boort kernen en geeft materiaalkundig advies.De gemeente Leeuwarden heeft onlangs 66 Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) met uitkragende balkons en galerijen uit de jaren ‘50 tot ‘70 aangeschreven. “Vanuit onze toezichthoudende rol. We brengen eerst de boodschap over, dat het nodig is om onderzoek te laten doen. Maar we sluiten uiteindelijk handhaving niet uit”, aldus persvoorlichter Fijke van Berkom. De gemeente Leeuwarden is extra alert op de constructieve veiligheid van de balkons en galerijen, omdat op 23 mei 2011 een deel van de bovenste galerij van een appartementengebouw aan de Antillenweg naar beneden stortte. De oorzaak was putcorrosie in de wapening. Door het hele land worden nu balkons en galerijen onderzocht volgens het protocol van CUR Bouw en Infra. Waar nodig verschijnen stempels, onder meer in Schiedam, Tilburg en ‘s-Hertogenbosch.

Reageer op dit artikel