nieuws

Derde prijs opgevoerd rijtjeshuis voelt als hoofdprijs voor TU Delft

bouwbreed Premium

Het opgevoerde rijtjeshuis Prêt-à-Loger Loger dat bij een internationale duurzaamheidswedstrijd de derde prijs in de wacht sleepte, gaat een tweede leven tegemoet in Delft. Bedrijven en de TU Delft zijn van plan het concept breder uit te rollen.

D e inzending van de TU Delft scoorde bij de Solar Decathlon in Versailles 837,87 punten op een totaal van 1000. Italië, dat eerste werd, haalde amper drie punten meer. Omdat het Nederlandse studententeam voor een compleet andere aanpak had gekozen dan alle andere deelnemers, voelt de einduitslag volgens Josien Kruizinga als een eerste prijs. “We zijn trouw gebleven aan de uitgangspunten van ons concept en hebben niet alles uit de kast gehaald om koste wat het kost die prijs te winnen.”

Dat concept bestond uit het opwaarderen van een standaard rijtjeshuis uit de jaren vijftig, zoals er zoveel in Nederland en andere landen staan. Een rijtjeswoning uit Honselersdijk is natuurgetrouw nagebouwd en verduurzaamd door onder andere een kas over de zuidgevel te plaatsen, die als buffer werkt voor het binnenklimaat. Slimme installaties waaronder een nieuw type pv-paneel en een luchtwarmtepomp leveren de benodigde energie.

Op de onderdelen duurzaamheid en communicatie werd Prêt-à-Loger eerste. Bij energie efficiency en Constructiemanagement & Veiligheid werden ze tweede. Volgens Kruizinga zijn dat veruit de belangrijkste categorieën. “Het was niet moeilijk geweest om op bijvoorbeeld het onderdeel licht hoger te scoren door een paar extra dakramen toe te voegen. Andere landen zag je ook op die manier hele rare toevoegingen doen. Wij wilden een realistisch concept neerleggen met toekomstmogelijkheden. Alle sponsors en betrokkenen willen ook verder met het concept, woningcorporaties hebben al interesse getoond en zelfs Franse partijen waren enthousiast. Na demontage wordt Prêt-à-Loger opnieuw opgebouwd op Green Village, een duurzaamheidspark dat verrijst op de plek van het afgebrande gebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Minister Blok van W onen zal het pand eind augustus openen.

Reageer op dit artikel