nieuws

Curator: Starre opstelling UWV nekt bedrijven

bouwbreed

Curator: Starre opstelling UWV nekt bedrijven

Het is de rigide houding van het UWV geweest die het Haagse Aannemersbedrijf A. van den Akker de das heeft omgedaan, is de overtuiging van curator John Dullaart. Het bedrijf met 27 personeelsleden, dat werd opgericht in 1927, is failliet.

Eerder had de directie ontslagvergunning aangevraagd voor ongeveer de helft van het personeel. Het UWV meende echter dat de economische noodzaak hiervoor niet voldoende was aangetoond. Dat nu het voltallige personeel ontslag heeft gekregen is volgens hem het directe resultaat van deze weigering.

Het is het UWV niet eens direct aan te rekenen, weet hij. “De rigide opstelling die het UWV in dit soort kwesties moet innemen – het moet volgens de geldende regelgeving oordelen – is mij al jaren een doorn in het oog. Ik heb de afgelopen jaren als curator exact dezelfde situatie al vele malen bij andere gefailleerde bedrijven meegemaakt en op deze wijze honderden mensen moeten ontslaan waarvan zeker de helft niet ontslagen had hoeven worden.”

Dat het kabinet zich momenteel genoodzaakt voelt wetgeving te ontwikkelen voor zogenoemde flitsfaillissementen waarmee naar verluidt bedrijven proberen snel schoon schip te maken, komt in zijn ogen regelrecht voort uit onmacht om de arbeidswetgeving fatsoenlijk te flexibiliseren. 

Overnamekandidaat

Of het regionaal gerenommeerde Haagse aannemersbedrijf definitief geschiedenis is of dat er een vervolg inzit, blijkt de komende tijd. De opties die volgens de curator in beeld zijn, zijn: nog even, in faillissement, een aantal projecten voortzetten of eventueel een verdere voortzetting van de bedrijvigheid onder een nieuwe eigenaar. Dullaart meldt momenteel gesprekken te voeren met een overnamekandidaat.

Aannemersbedrijf A. van den Akker is gespecialiseerd in verbouw, onderhoud en renovatie en profileert zich onder meer als aanbieder van diensten in het kader van het programma Meer Met Minder. 

Reageer op dit artikel