nieuws

Zonder problemen snel vloerverwarmingsmatten leggen

bouwbreed

Met een speciale, gecomputeriseerde machine kun je zonder veel inspanning prefab vloerverwarmingsmatten maken.

Bij de aanleg van vloerverwarming is het gebruikelijk om de flexibele kunststofleidingen ter plekke uit te leggen en vast te zetten op de thermisch geïsoleerde constructievloer. “Het op de bouwplaats handmatig vormen van het zigzagpatroon en het fixeren daarvan is tijdrovend werk, waarbij de rug van de werkman zwaar wordt belast”, schrijft Gert Braakman in zijn octrooiaanvrage ‘Inrichting en werkwijze voor het vervaardigen van een vloerverwarmingsmat’. Gelukkig zijn er al jaren enkele bedrijven – waaronder de houder van het hierna beschreven octrooi – die op maat gemaakte prefab netten of matten kunnen leveren waarop de warmwaterleidingen al zijn vastgezet. Op de bouwplaats hoeven deze vloerverwarmingsmatten alleen maar aan elkaar te worden gekoppeld en gemonteerd, waarna de dekvloer kan worden gestort. “Vroeger maakten we ze handmatig, met behulp van een mal”, licht Braakman telefonisch toe, “maar op een gegeven moment vroegen we ons af of dat niet veel sneller en arbeidsvriendelijker zou kunnen.” Dat bleek inderdaad mogelijk te zijn en met zijn medewerkers ontwikkelde hij een unieke machine voor het op maat vervaardigen van vloerverwarmingsmatten. “We hebben alles hier zelf gemaakt, ook de computerbesturing, alles met onze eigen mensen.”

De machine heeft een werkvlak van ongeveer 13 bij 3,5 meter, dat in elf lange stroken is opgedeeld. Aan een van de korte zijden zijn twaalf vaste poelies op een rij gemonteerd, met daarnaast een rij van elf exemplaren die kunnen bewegen door de sleuven langs de langwerpige stroken. Aan één kant naast de poelies zit een haspel met de te verwerken flexibele leiding. Deze wordt tussen de rij verplaatsbare en de rij vaste poelies geleid en aan de andere kant met het uiteinde vastgezet. De geprogrammeerde machine trekt als eerste de poelie bij het vastgezette uiteinde naar de gewenste eindpositie, tussen twee naastliggende vaste exemplaren door. Daarbij ontstaat een langerekte lus in de leiding. Vervolgens zijn één voor één de volgende verplaatsbare poelies aan de beurt. Hun eindposities hoeven niet gelijk te zijn, zodat er matten in diverse vormen kunnen ontstaan. De verzameling leidinglussen wordt onderling om de 50-100 centimeter gefixeerd door er klemprofielen van metaal of kunststof op te drukken, waarna ze in hun geheel van het apparaat kunnen worden gepakt. Het maken van een complete mat van maximaal 12,5 bij 3,3 meter kost een paar minuten. De machinaal geproduceerde vloerverwarmingsmatten zijn al in diverse kleinere en grote projecten verwerkt, in binnen- en buitenland. In een deel van de gevallen leverde het bedrijf alleen de matten, in andere gevallen verzorgde het ook het plaatsen en aansluiten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels