nieuws

Ziekenhuisgevel krijgt extra functies

bouwbreed

Het Albert Schweitzerziekenhuis in Zwijndrecht demonstreert als eerste zorginstelling de mogelijkheden van een gevelbekleding met de functies van zonnepaneel, fijnstoffilter en informatiepaneel.

Van onze redactie techniek

Leverancier Cablean noemt dit product een doorontwikkeling van systemen die het bedrijf uit Sliedrecht al langer verkoopt.

Het ‘Cablean Energy Gevelscherm’ zoals Ronald van Bemmel van de Slie-drechtse onderneming het systeem noemt beslaat een oppervlak van 18 vierkante meter op de gevel van het ziekenhuis. De drie functies zijn verwerkt in draaiende modules met in dit geval drie oppervlakken. Die zijn respectievelijk bezet met zonnecellen om zelf energie op te wekken, een coating die fijnstof uit de lucht aan zich hecht wat bij de eerstkomende regenbui van het oppervlak spoelt en een communicatiebord voor uiteenlopende mededelingen. Cablean voerde de Nederlandse zorgprimeur uit met de Zwijndrechtse bedrijven Kroon & De Koning en de Verkerk Groep.

Volgens hetzelfde systeem bouwde de onderneming een roterend sportveld voor sportonderzoekcentrum InnoSportLab Sport en Beweeg in Eindhoven. Afhankelijk van de positie vormen de modules een voetbalveld van kunstgras, een multifunctioneel kunststof veld, een reclameboodschap of een veld met zonnepanelen die elektriciteit opwekken waarmee een vereniging extra inkomsten kan binnenhalen.

Reageer op dit artikel