nieuws

Samenwerking architectenbureaus VAA en ONL

bouwbreed

Het Eindhovense architectenbureau Van Aken Architecten (VAA) en het Rotterdamse architectenbureau ONL slaan de handen ineen voor het ontwerpen van maatwerk op basis van massaproductiemethoden.

Voor hun samenwerking hebben ze een joint venture opgericht onder de naam VAA.ONL. Deze werd gisteren gepresenteerd op de Provada. De twee bureaus mikken met de nieuwe methode, protoBIM genaamd, op een brede toepassing: van stedenbouw en architectuur tot industriële vormgeving en beeldende kunst. De joint venture is er voor de vermarkting van de nieuwe aanpak, die is gebaseerd op het principe van het parametrisch ontwerpen. Daarnaast is het samenwerkingsverband gericht op onderzoek en innovatie binnen de bouwsector in het algemeen en op de ontwikkeling van ICT-oplossingen voor complexe ruimtelijke opgaven.

Bij ProtoBIM worden ontwerp- en rekensoftware aan elkaar gekoppeld. Hierdoor kunnen ontwerpers het hele (ge)bouwproces, van schets tot beheer – met alles wat daartussen zit – in een computermodel in beeld brengen. Het digital e ontwerpbestand wisselt zijn informatie rechtstreeks uit met de fabrikanten van materialen.

Alle industriële elementen hoeven op de bouwplaats alleen nog maar te worden geassembleerd. Voordelen van het systeem zijn volgens beide bureaus onder meer een beter inzicht in de bouw- en beheerkosten en het verdwijnen van faalkosten. Ook de veiligheid op de bouwplaats zou zeer gebaat zijn bij de heldere aanpak.

Vanuit de architectenbureaus bekeken is het ook belangrijk dat op basis van standaardelementen de mogelijkheid blijft bestaan “iconische” gebouwen teontwerpen.

projectgegevens

tekst

Reageer op dit artikel