nieuws

Ongehinderd voetbal kijken door glazen balustrade

bouwbreed Premium

Liefst 25 kilometer aan balustrades is vanuit de fabriek van Q-railing Europe, net over de grens bij Arnhem in het Duitse Emmerich am Rhein, verscheept naar Brazilië. Daar zijn de glazen wanden geïnstalleerd in twee WK-stadions en zijn ze dus dagelijks op televisie. Het relatief jonge bedrijf is trots op deze exposure.

Q -railing richt zich sinds 2006 puur en alleen op de productie van balustrades en heeft daar inmiddels dan ook een grote expertise in opgebouwd. “Andere bedrijven doen balustrades er vaak bij”, weet architectural sales manager Frans Groeneweg van de Duits-Nederlandse onderneming. “We zijn van oorsprong een Duits bedrijf, maar hebben veel Nederlanders in dienst. Zo is onze CEO, Ronald Guliker, een Nederlander.” Groeneweg ziet in de mix van de twee nationaliteiten alleen maar voordelen: “De Nederlanders hebben we nodig vanwege hun inbreng op het gebied van creativiteit, terwijl de Duitsers borg staan voor de hoge kwaliteit.”

De creativiteit komt volgens Groeneweg goed van pas bij opdrachten voor stadions, zoals recent die voor het WK-voetbal in Brazilië. In het Maracanã Stadium in Rio de Janeiro en de Arena Amazonia in Manaus kijken de supporters ongehinderd door de glazen balustrades van Q-railing heen. “Dat is een belangrijk verschil met vroeger, toen stadions doodse, weggestopte gebouwen waren, waarvan de gevels niet veel voorstelden. De bezoekers keken toen meestal tegen hekwerken van gegalvaniseerde buizen aan die het zicht op het veld belemmerden. Moderne stadions bieden nu ook onderdak aan shopping malls en bioscopen en zijn dus eigenlijk het hele jaar door in gebruik. Daar hoort een design-afwerking bij.”

Naast de twee WK-stadions voorziet Q-railing nog een derde stadion in Brazilië van balustrades. In Nederland heeft het bedrijf opdrachten uitgevoerd voor onder meer de Amsterdam Arena en de Euroborg in Groningen.

Veiligheid

Het design mag niet ten koste gaan van de veiligheid. Vandaar dat Q-railing in voetbalarena’s veiligheidsglas installeert, zoals bijvoorbeeld Easy Glass 3kN, dat een kracht van 300 kilogram kan weerstaan. Het bedrijf levert het glas in een rvs-frame, waarin het door middel van een klemsysteem snel en gemakkelijk geplaatst kan worden. Ook dat kwam in Brazilië goed van pas. Aangezien de leverancier niet zelf monteert, hebben medewerkers ter plekke wel montage-instructies gegeven. Op het gebied van innovatie richt Q-railing zich louter op droge montage van de glasplaten in de balustrades. Groeneweg: “We werken met systemen die het glas inklemmen, in plaats van ze bijvoorbeeld met epoxyharsen vast te zetten. Hierdoor zijn de glasplaten ook gemakkelijk en snel te vervangen.”

Reageer op dit artikel