nieuws

Nieuw bestek voorkomt fout plat dak

bouwbreed

Een nieuwe bestekservice voor platte daken verzekert opdrachtgevers ervan dat ze een plat dak krijgen dat specifiek voor hun locatie is ontworpen.

Platform wijst bestekschrijver de weg

De bestekservice is het eerste initiatief van het eveneens nieuwe Innovatieplatform DAKlabel waarin zes vooraanstaande fabrikanten van dakproducten en elf dakdekkers zich verenigen. Het platform treedt op 8 juli officieel naar buiten. De niet-commerciële organisatie is volgens formulemanager en voorzitter van de stichting Hans Kramer de eerste in z’n soort.

Wie alle mogelijkheden om een plat dak te maken bij elkaar optelt, komt volgens Kramer al snel tot meer dan tienduizend materiaalcombinaties. “De markt biedt alleen al ruim twintig varianten dakisolatie die elk in uiteenlopende gradaties beloopbaar en brandbestendig zijn en onder een specifiek afschot worden gelegd.” Voor bestekschrijvers is het lastig daarin hun weg te vinden. Aan de hand van de nieuwe methode stellen dakdekkers en fabrikanten van DAKlabel de opdrachtgever nu gerichte vragen over het gebruik van zijn dak.

Uit de antwoorden leidt de bestekschrijver onder meer materiaalcombinaties en de manier van bevestigen af. Een onafhankelijke instituut controleert bestek en uitvoering of garantie kan worden afgegeven. “Dat is een verzekerde garantie”, zegt Kramer. De verzekerde garantie voor het dak kan onder voorwaarden oplopen tot vijftien jaar.

Dakadviseurs maken geen deel uit van het platform, zegt Kramer. “De dakdekker weet het beste hoe hij een dak moet maken. De fabrikanten weten het beste met welke materialen dat moet.” Het platform staat wat hem betreft open voor dakdekkers en producenten die menen een bijdrage te kunnen leveren.

Reageer op dit artikel