nieuws

Miljarden aan werk voor het oprapen

bouwbreed

Bouwers kunnen hun geluk niet op: in Noordoost-Groningen ligt komende jaren voor miljarden euro’s aan werk voor het oprapen. Met dank aan de gaswinning. “Vanaf volgend jaar gaan we het breder aanpakken.”

De cijfers die de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vrijdag presenteerde, moeten de massaal toegestroomde aannemers, ingenieursbureaus, adviseurs en andere marktpartijen als muziek in de oren hebben geklonken. Met 50.000 inspecties, tienduizenden woningversterkingen en evenzoveel schadeherstelklussen, ligt er voor de komende jaren voor hen een enorme berg werk te wachten in Noordoost-Groningen. En dat is, zeker in deze tijden, een luxe.

NAM-projectmanager Michael Lander deed in de bomvolle zaal van het Van der Valk-hotel in Assen geen enkele moeite om de omvang van de bouwopgave te nuanceren. De komende vijf jaar ligt er alleen al voor 750.000 tot 1 miljard euro aan werk voor het oprapen, zo rekende hij voor. Dat is zoveel, dat het niet is te behappen voor één partij. Lander toonde zich dan ook verheugd met de grote opkomst. “We hebben u hard nodig en zijn blij met de hulp die u komt aanbieden.”

Om de bouwstroom vanaf 2015 in goede banen te leiden, wil de NAM eerst een zogenoemd Project Service Bureau op poten zetten. Dat bureau moet het schadeherstel en het preventief versterken van gebouwen in het aardbevingsgebied gaan coördineren. “Het wordt het kloppend hart van deze operatie”, aldus Lander. “Een aanspreekpunt voor de gebouweigenaren. Een plek waar niet alleen de uitvoering wordt gecoördineerd, maar ook de klanttevredenheid wordt verzorgd. Een baken, als je wilt. Daarom willen we het ook in Noordoost-Groningen zelf neerzetten.”

Momenteel coördineert de NAM de afhandeling van schades en het bouwkundig versterken van woningen nog zelf. Volgend jaar zal het bedrijf, dat in handen is van Shell en ExxonMobil, meer afstand nemen.

Haast

Als één ding vrijdag duidelijk werd, is het wel dat de NAM haast heeft. Nog dit jaar moet het projectbureau gereed zijn. De gunning van de coördinatiewerkzaamheden staat voor oktober gepland, zodat met ingang van 2015 tempo gemaakt kan worden met de uitvoering van herstel- en versterkingswerkzaamheden. Lander: “We hebben in Loppersum, waar de bevingen het heftigst waren, al duizend inspecties gedaan en zijn nu bezig met de uitvoering van de 250 meest urgente gevallen. De eerste panden zijn zelfs al gedaan. Volgend jaar willen we het echter breder aanpakken en 11.000 inspecties doen.”

Wat precies nodig is om alle woningen te verbeteren, is nog niet duidelijk. Daar zal de komende jaren onderzoek naar worden gedaan. “Het is dus niet zo dat we nu al een pakket met maatregelen voor ogen hebben.” Om een beeld te krijgen van wat mogelijk is, schrijft de NAM binnenkort een ontwerpwedstrijd uit. De ideeën die hieruit voortkomen worden getest in tien proefwoningen, die inmiddels zijn aangekocht. De uitkomsten worden gebruikt voor een “toolkit met standaardoplossingen”.

Ook wat betreft de regelgeving is de NAM druk bezig. In het huidige Bouwbesluit wordt momenteel nog geen rekening gehouden met aardbevingsrisico. Dit zou het uiteindelijk lastig kunnen maken om bepaalde maatregelen te implementeren. Het kan echter wel even duren voordat het bouwbesluit is aangepast. Daarom werkt normalisatie-instituut NNI momenteel aan een zogenoemde Nationale Praktijk Richtlijn (NPR). Deze richtlijn, waarvan de eerste versie deze zomer beschikbaar is, geldt als voorloper op het uiteindelijke Bouwbesluit.

De opdrachtgever gaat lokale overheden bovendien vragen “creatief” te zijn qua regelgeving. “Het is werk dat we eigenlijk gisteren gedaan zouden willen hebben. We zijn er niet bij gebaat als we steeds overal nieuwe bouwvergunningen aan moeten vragen.” De NAM vraagt de marktpartijen dan ook te kijken “hoe we dat flexibel kunnen regelen” met de overheden.

Aanbesteding Project Service Bureau

20 juni: Einddatum vragenronde

27 juni: Nota van inlichtingen

7 juli: Aanbiedingen ingediend

15 juli: Response (drie partijen voor co-creatie)

15 oktober: Gunning (letter of intent)

1 januari 2015: Opstarten werkzaamheden

Schademeldingen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kreeg sinds augustus 2012 ruim 16.000 schademeldingen binnen. Tot nu toe is in zo’n 9000 gevallen een overeenkomst gesloten. Met deze overeenkomst op zak kan de eigenaar van het gebouw met schade zelf op zoek naar een aannemer.In totaal ontving de NAM bijna 20.000 schademeldingen. In ruim 11.000 gevallen werd een geldbedrag uitgekeerd. Daarbij gaat het om bedragen onder de 10.000 euro, al zijn er ook ruim 500 pandeigenaren die meer dan 25.000 ontvingen.

Reageer op dit artikel