nieuws

Markt vraagt ander personeel

bouwbreed Premium

Bouwkundigen zijn er ruim voldoende, maar het is de vraag of zij beschikken over de vereiste competenties. Dat zegt Frank Haagedoorn, directeur bouw en infra bij intermediair Continu in de arbeidsmarktbijlage die vandaag bij deze krant verschijnt.

Volgens Haagedoorn moet de moderne bouwkundige veel meer kunnen dan de huidige werkvoorbereider en calculator. “De markt vraagt om alfamensen met bèta-vaardigheden.” Hij heeft de vraag naar personeel als gevolg van de economische crisis ingrijpend zien veranderen. “Bouwbedrijven hebben hun organisatie gesaneerd en functies samengevoegd. Er worden nu bijvoorbeeld bouwkundigen met werktuigbouwkundige achtergrond gezocht.”

Een tweede ontwikkeling die het profiel van de bouwkundige zal veranderen, is de transitie die de bouw doormaakt naar werken met BIM. “Onontkoombaar”, noemt Haagedoorn deze ontwikkeling.

Dat is ook de mening van drie studenten die in de bijlage aan het woord komen. “Iedereen werkt over twintig jaar volgens de BIM-principes”, aldus een van de geïnterviewden.

Maarten van Ham, commercieel manager bij bouwbedrijf Huybregts Relou, en Bart Elsten, hoofd werkvoorbereiding bij Trebbe, sluiten zich hierbij aan. Al lopen volgens Van Ham de opleidingen nog “hopeloos” achter. “Onderwijzend personeel heeft vaak nog te weinig kennis van wat er in de bouw gebeurt.”

> bijlage arbeidsmarkt

Reageer op dit artikel