nieuws

Mannen van een zekere leeftijd gevaar voor corporatie

bouwbreed

Waar incidenten in de corporatiesector plaatsvonden, hadden dominante, solistische, ambitieuze mannen het voor het zeggen, constateert Ton Lensen, puinruimer bij onder andere WSG en Rentree.

Zijn mannen de reden voor de trits aan incidenten in de corporatiesector? Daarover ging het gisteren even tijdens de verhoren door de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties. Opvallend is dat het niet de eerste keer is dat deze stelling tijdens de enquête verdedigd wordt.

Gisteren scheen Ton Lensen zijn licht over het mannenzijndeschuldvraagstuk. Lensen wordt als extern toezichthouder regelmatig door de minister opgetrommeld om een corporatie in nood bij te staan. “U heeft nog maar één vrouw hier voor de parlementaire enquêtecommissie gehoord. Voor de rest waren het allemaal mannen. De rode draad bij de incidenten zijn in mijn ogen de karaktereigenschappen: dominant, solistisch en ambitieus”, reageerde hij op de vraag wat hij als gemeenschappelijke deler ziet bij de incidenten in de sector.

Gerard Erents, die bij onder meer Vestia puin ruimde na Erik Staal, stipte een paar weken geleden voor de commissie ook al het gevaar aan van mannen van een zekere leeftijd. Ze kunnen beter een motor kopen en daarmee rondcrossen, dan een organisatie aan hun gedrag blootstellen, zei hij. Volgens Erents willen deze mannen een monument achterlaten. De machtsstrijd tussen Jaap van Gelder (De Key) en Hubert Möllenkamp (Rochdale) om de Bijlmer is een voorbeeld. Zonnekoningen worden de mannen tijdens deze enquête regelmatig genoemd.

Jan van der Moolen, oud-directeur van toezichthouder Centraal Fonds Volkshuisvesting, sloot zich woensdag bij Erents aan en gaf daarbij en passant kritiek op het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, dat volgens hem te gul was met het borgen van leningen. “Geef je mannen van een zekere leeftijd geld. Dat gaat branden in de zakken.”

Programma vrijdag 27 juni

09.30 uur Pieter Hofstra, vo ormalig Tweede Kamerlid (VVD)

11.30 uur Staf Depla, voormalig Tweede Kamerlid (PvdA)

14.30 uurBas Jan van Bochove, voormalig Tweede Kamerlid (CDA)

Reageer op dit artikel