nieuws

Luchtstroom houdt kleilagen in tact

bouwbreed Premium

Luchtstroom houdt kleilagen in tact

Hoe zorg je ervoor dat ondergrondse archeologie op een verantwoorde en boeiende wijze aan het publiek getoond wordt? Het was een uitdagende opgave voor het ontwerpteam en de bouwers van het ondergrondse archeologische museum DOMunder in Utrecht, dat deze week open ging voor het publiek.

In de circa 400 vierkante meter grote en 5 meter diepe ruimte onder het Domplein maken bezoekers kennis met 2000 jaar Utrechtse geschiedenis. Het ontsluiten van archeologische schatten op de locatie waar het gevonden is (in-situ) kan echter tot grote problemen leiden. Licht en lucht kunnen resulteren in aantasting door vocht, zouten, algen, schimmels en mossen. Specialist bouwfysica Luc Schaap van LBP|SIGHT was al in een vroeg stadium betrokken bij de plannen om een oplossing te zoeken voor de DOMunder: een voor het grote publiek toegankelijke ruimte, waarin niet alleen kunstlicht wordt toegepast, maar ook licht van buiten binnenkomt door glazen ’ogen’ in het ‘dak’.

Schaap: “Door 1 graad temperatuurverschil tussen de lucht in de ruimte en de bodemtemperatuur te realiseren, ontstaat er in de spouw tussen het glas en de klei een trage luchtstroom van boven naar beneden. In combinatie met een relatieve vochtigheid in de ruimte van circa 75 procent bleek het mogelijk een toestand te bereiken waarbij de verdamping van vocht uit de klei in balans was met de toevoer van vocht naar de klei.’’

 

Bron: JDdVarchitecten.

Lees morgen in Dagblad Cobouw meer over de in museum DOMunder toegepaste technieken

 

Reageer op dit artikel