nieuws

Kritiek op ING bij bankroet Mulder Obdam

bouwbreed

Curator Alexander Claus is kritisch over de rol van huisbankier ING bij het faillissement van Mulder Obdam. De financier weigerde aanvullend krediet te verlenen, terwijl dat “wellicht” wel voor de hand lag.

Bank en eigenaar wilden niet bijspringen

De directie van Mulder Obdam klopt begin vorig jaar bij ING aan voor een extra lening. Het bedrijf, goed voor een omzet van 46,2 miljoen euro, sluit 2012 af met 2,4 miljoen euro verlies en heeft wat extra financiële ruimte nodig. Een tijdelijke verhoging van het krediet “had wellicht voor de hand gelegen”, schrijft curator Claus in zijn faillissementsverslag. Vooral omdat op dat moment voor elke euro schuld twee euro aan bezittingen is. Bovendien heeft het bedrijf een positief eigen vermogen van 5 miljoen euro. Toch krijgt Mulder Obdam bij de bank nul op het rekest. Ook grootaandeelhouder Jan Mulder wil het bedrijf niet van extra kapitaal voorzien.

Eind maart komen de projecten van de Westfriese bouwer stil te liggen. Het einde is nabij, zegt directeur Cor van Vliet in een interview met deze krant. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar de huisbankier, die de rekeningen van de bouwer “zonder opgaaf van reden” geblokkeerd heeft. “Ik ben ervan overtuigd dat de bankenwereld ons liever kwijt dan rijk is.” In de weken die volgen voert het bedrijf gesprekken met ING en eigenaar Jan Mulder. Van Vliet moet het veld ruimen. Hij wordt op non-actief gesteld omdat tussen hem en Mulder een “vertrouwensbreuk” is ontstaan. Begin mei mislukt de reddingspoging definitief en wordt faillissement aangevraagd. Later die maand neemt Bot Bouw een groot deel van de boedel over.

Claus heeft in zijn faillissementsverslag veel aandacht voor de rol van de huisbankier. Het was logischer geweest als ING wél een extra lening had gegeven, analyseert hij. De bank zou immers “geen onaanvaardbare risico’s” hebben gelopen. De financier is echter niet verplicht om bij te springen. “De beslissing om het krediet niet te verhogen is een eigen keuze van de bank, welke berust op eigen, interne overwegingen en afwegingen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels