nieuws

Kasbeheerder van Vestia misleidde directeur

bouwbreed

Voormalig kasbeheerder Marcel de V. van Vestia heeft oud-financieel directeur Kees Wevers vlak voor de val van de corporatie onjuiste informatie gegeven.

Dat zei Wevers gisteren bij de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties. “De rentegevoeligheid was substantieel hoger dan de heer De Vries zei.” Daardoor waren de liquiditeitsrisico’s veel groter dan gedacht. Door een negatieve marktwaarde op derivaten van 2,2 miljard euro kwam Vestia eind 2011 in grote liquiditeitsproblemen. De redding van de Rotterdamse corporatie kostte in juni van 2012 2 miljard euro.

Volgens Wevers vertelde zijn treasurer hem dat de basispuntgevoeligheid 5 à 7 miljoen euro was. Wevers schrok naar eigen zeggen enorm toen later bleek dat Vestia veel meer risico liep en dus De V. hem vals had voorgelicht. “Dat raakt me nu nog steeds.” Over de “gigantische gevolgen” van het derivatendebacle ligt hij “nog regelmatig wakker”, zei Wevers, die sinds juni vorig jaar met sabbatical is en met gezondheidsproblemen kampt.

De V. kreeg volgens de commissie carte blanche na het aanpassen van het financieel statuut in 2011. De wijziging was op initiatief van De V., herinnerde Wevers zich. De keuze voor een onbeperkte volmacht voor het afsluiten van derivaten was nodig om snel te kunnen reageren op de financiële markten. “Een prijs blijft soms tien minuten, een kwartier staan.” Als je niet snel genoeg handelt, kost het geld. Behalve De V. hadden ook Erik Staal en Wevers deze volmacht.

In de praktijk sloot De V. alle derivatendeals. Eén van de door de commissie aangetroffen aanpassingen van het financieel statuut was dat de zin was verwijderd dat de werking en de risico’s van de financiële producten begrijpelijk moeten zijn voor het personeel bij Vestia.

Wevers vertelde vrijdag aan de commissie dat hij een concept van het nieuwe statuut dat De V. had opgesteld, met hem had besproken. “Ik vroeg hem: wat is er gewijzigd? Hij heeft zeker niet genoemd dat het deel over de werking en risico’s was verdwenen.”

Zelf liet Wevers na goed te bekijken of het definitieve statuut dat naar de raad van commissarissen werd gestuurd conform de afspraken was. Ook heeft hij het oude document niet vergeleken met het oude. “Ik ben geen specialist in Word.”

Tegen treasurer Marcel de V. loopt een strafonderzoek. Hij zou zich hebben verrijkt ten koste van Vestia. Heeft u nu slecht opgelet of kon u het gewoon niet, wilde commissielid Peter Oskam van Wevers nog weten. “Achteraf zeg ik dat De Vries te veel ruimte heeft gekregen. Kon ik het niet? Ik ben geen specialist ten aanzien van derivaten. Maar naar mijn beeld had ik er voldoende zicht op.”

Reageer op dit artikel