nieuws

Hemelwaterafvoer kan visueel veel aantrekkelijker

bouwbreed

Een robuuste omhulling voor een bestaande hemelwaterafvoer tegen de gevel van een gebouw beschermt niet alleen tegen beschadigingen, maar kan ook het contrast tussen de pijp en de gevel verzachten.

H et was een regenachtige dag. Arjan Roodhorst zat in zijn woonkamer, zag door het raam een hemelwaterafvoer in actie en dacht “wat een lelijke grijze pijp is dat eigenlijk, tegen zo’n mooie gevel.” Roodhorst is werkzaam in de offshore en naar eigen zeggen altijd geïntrigeerd door de mogelijkheid iets te verbeteren: “Je ziet dagelijks bestaande situaties in je omgeving en dan kom je soms op een mogelijke verbetering. Vervolgens kijk je of die oplossing misschien al bestaat of niet. Op die manier gaat het.” Zo kwam hij ook op zijn idee voor een ‘afdekking’, een visueel aantrekkelijke omhulling voor een hemelwaterafvoer, die zorgt dat het contrast met de gevelbekled ing verdwijnt. De vinding kan uit één geheel bestaan, of uit een basisplaat met twee daar aan gekoppelde zijplaten die gezamenlijk een soort robuust u-profiel vormen dat past rond een tegen een gevel gemonteerde hemelwaterafvoer. Daarbij verdwijnt ook de opening tussen de gevel en het deel van de pijp dat schuin naar de dakgoot loopt. Voor de koppeling tussen de afvoer en de omhulling omvat het octrooi meerdere mogelijkheden. Bijvoorbeeld een klem met twee onderling verplaatsbare benen, voorzien van een van buitenaf bereikbare stelschroef. Met dit soort klemmen valt de omhulling eenvoudig te verwijderen voor bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden, en is de bevestiging toch zo stevig dat hij een zware storm kan weerstaan. Op deze eerste omhulling komt een bekleding die in vorm, kleur en structuur is afgestemd op de gevelbekleding. Bij voorkeur gemaakt van een buigzaam materiaal, bijvoorbeeld rubber of een geschuimde kunststof. En weer bij voorkeur in de vorm van afzonderlijk aan te brengen elementen. De bekleding kan gelamineerd zijn, met een niet-zichtbare onderlaag die bestaat uit schokbestendig en/of thermisch isolerend materiaal. Roodhorst: “Deze fysieke bescherming tegen beschadigingen is dus niet alleen visueel aantrekkelijk, maar voorkomt ook het bevriezen van smeltwater in de pijp. Dat had ik niet van tevoren bedacht, maar dat bleek toen ik een prototype hier om een afvoer had gemonteerd.”

D e uitvinder is nog in het prototypestadium: “Ik heb hier goed werkende prototypes, maar ik moet nog verder met de bekledingen die erop komen. De bochten bijvoorbeeld, die moeten zo flexibel mogelijk zijn. Het gaat er ook nog even om wat voor reikwijdte we eraan gaan geven. Alleen Nederland, ook Europa of misschien nog verder daar buiten. Amerika heeft veel potentie, omdat je daar heel veel prefab gebouwen hebt met steenstrips aan de buitenkant. Dat sluit hier natuurlijk naadloos op aan.” Roodhorst streeft er naar zo snel mogelijk op de markt te komen, “maar ik weet nog niet of ik de prototypes naast mijn baan helemaal zelf kan uitontwikkelen, produceren en op de markt zetten, zonder andere investeerders. Partijen die willen investeren, helpen bij de verdere ontwikkeling of eventueel zelfs het octrooi willen overnemen, kunnen me bellen”.

Reageer op dit artikel