nieuws

Heijmans kreeg van WSG verboden miljoenenlening

bouwbreed

Bouwconcern Heijmans heeft van woningcorporatie WSG in 2010 een lening van 2,9 miljoen euro gekregen voor de aankoop van een stuk landbouwgrond. Deze financieringsconstructie is in principe verboden.

Dat bleek gisteren tijdens het verhoor van voormalig directeur-bestuurder Peter Span van WSG door de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties. Volgens de commissie bestaat er een ministeriële regeling die dit soort leningen niet toestaat.

“Zo’n lening mag niet”, aldus commissielid Peter Oskam. Was dat geen belemmering voor WSG? “Lastig”, reageerde Span. Volgens de oud-bestuurder heeft WSG de situatie met toezichthouder CFV besproken. Die liet het uiteindelijk toe. Ook de accountant van WSG ging akkoord. CFV bevestigde gistermiddag het verhaal van Span. “In principe mag een corporatie niet bankieren, tenzij Binnenlandse Zaken toestemming geeft.” Waarom een uitzondering is gemaakt voor WSG, kon CFV niet vertellen.

De grond was volgens Span bedoeld om later samen met Heijmans vastgoed op neer te zetten.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Heijmans en WSG fiftyfifty in de grondpositie zouden investeren. “Dat ging op een of andere manier niet door. Ik denk dat Heijmans liquiditeitsproblemen had”, aldus Span.

> vervolg op pagina 4

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels