nieuws

Geschikt/ongeschikt

bouwbreed

Als je iemand inschakelt om iets te doen, dan wil wel je weten dat hij het kan. Dat geldt ook voor aanbestedende diensten. Neem de Belastingdienst. Die schreef een aanbesteding uit voor pakketdiensten. De Belastingdienst wilde zeker weten dat zijn pakketten goed aankwamen, dus stelde hij geschiktheidseisen. De inschrijver moest aantonen hiermee ervaring te hebben. […]

Als je iemand inschakelt om iets te doen, dan wil wel je weten dat hij het kan. Dat geldt ook voor aanbestedende diensten.

Neem de Belastingdienst. Die schreef een aanbesteding uit voor pakketdiensten. De Belastingdienst wilde zeker weten dat zijn pakketten goed aankwamen, dus stelde hij geschiktheidseisen. De inschrijver moest aantonen hiermee ervaring te hebben. Daartoe moesten referenties worden overgelegd van vergelijkbare opdrachten, waarvan er minstens één een waarde had – per jaar – van minimaal 1,3 miljoen euro.

JBM schreef in. Het bedrijf verstrekte een referentie van een opdracht van 1,6 miljoen euro. De Belastingdienst wilde aan JBM gaan gunnen. So far, so good.

Toch ging het fout. Wat bleek? Op de inschrijvingsdatum was de gerealiseerde omzet op de referentieopdracht van JBM nog geen 1,6 miljoen euro, maar 1,2 miljoen euro. De inschrijving van JBM werd ongeldig verklaard. Er volgde een procedure.

JBM stelde dat met “omzetwaarde op jaarbasis” werd bedoeld de omzet die met een opdracht in een heel jaar wordt gerealiseerd. De opdracht van JBM had op de inschrijvingsdatum nog geen jaar geduurd, maar liep wel door. Zodra het jaar vol was, had die opdracht wel degelijk een waarde van 1,6 miljoen euro.

De rechter maakte hier korte metten mee. Ervaring kan alleen betrekking hebben op al verrichte diensten. Dat betekent niet dat de referentieopdracht al moet zijn afgerond, maar het verrichte gedeelte moest op de inschrijvingsdatum wel een waarde hebben van minimaal 1,3 euro miljoen. Dat was niet het geval.

De conclusie: nog niet verricht werk levert geen ervaring op. Logisch.

Reageer op de columnvia mail of www.Twitter.com/cobouwNL

Marijn NuijensPlas Bossinade Advocaten Notarissen, Groningen

Reageer op dit artikel