nieuws

Gecombineerde energietechnieken verlagen epc-score van school Rijssen

bouwbreed

De nieuwgebouwde Brekeldschool in Rijssen haalt door een combinatie van energietechnische maatregelen een epc van 0,15. Het Bouwbesluit schrijft 1,0 voor.

De Brekeldschool aan de Prins Willem Alexanderlaan in Rijssen bestaat uit negen klassen, een speellokaal, een centrale middenruimte en diverse ondersteunende nevenruimtes. Verdeeld over twee verdiepingen beslaat het totale vloeroppervlak ruim 1300 vierkante meter. Burgland Bouwen uit Dodewaard voerde het project uit naar een ontwerp van WRS Architecten uit Rijssen. DWA uit Bodegraven werkte het installatie-ontwerp uit met het architectenbureau. De locatie tussen een bos en de bebouwing bood voldoende mogelijkheden om het complex optimaal op de zon te kunnen oriënteren.

Dat laatste was vooral van belang voor de zonnepanelen waarvan er ruim 310 vierkante meter op het zuidelijke dakvlak is gelegd. Daar vervangen de panelen de dakpannen. Ze zijn daarbij zwart gekleurd zodat ze minder opvallen als zonnepanelen. Aan de randen bleef een kleine 60 centimeter aan ruimte over waar net geen standaard zonnepaneel meer op paste. In plaats daarvan zijn opvulstukken gebruikt uit hetzelfde materiaal als het oppervlak van de panelen. “Zo ontstaat een egaal gekleurd dak”, zegt projectleider Dennis ten Dam. ‘Bijzonder’ noemt hij de constructie waarop de zonnepanelen zijn gemonteerd. Die moest zodanig open zijn dat er voldoende ventilatielucht onder kan passeren om de onderkant van de panelen te kunnen koelen voor het beste rendement. En dat vergde volgens hem nog wel wat gepuzzel.

Openbare net

De zonnepanelen leveren de school jaarlijks ruim 42.000 kilowattuur aan elektriciteit op. Daarvan zal wat Ten Dam betreft een flink deel het openbare net opgaan. “De installaties verbruiken nog maar een bescheiden vermogen.” Een lucht/water-warmtepomp van Horos kan met relatief weinig elektriciteit warmte en koude maken. Vloerlussen geven de warmte en koude aan de ruimten af waarbij de vloer als buffer werkt. De vraaggestuurde ventilatie vermindert het elektrische verbruik nog verder. Een combinatie van vraaggestuurde ventilatie en vloer- en luchtkoeling garandeert volgens Ten Dam het jaar door een goed beheersbaar thermisch comfort. Een gebouwbeheersysteem helpt dat comfort op peil houden. De gecombineerde energietechnische maatregelen zorgen voor een epc van 0,15.

Het resultaat voldoet aan klimaatklasse B van de handreiking Frisse Scholen. “Dat betekent dat docenten en leerlingen de beschikking krijgen over een comfortabel en gezond binnenklimaat, wat bijdraagt aan goede leerprestaties en het ziekteverzuim beperkt omdat minder gemakkelijk ziektekiemen via de lucht over worden gedragen en de kans op hoofdpijnklachten door een bedompt binnenklimaat minder is”, zegt Ten Dam.

Reageer op dit artikel